Osud kapely AC/DC je momentálne neistý, no slovenskí fanúšikovia sa môžu tešiť na tri koncerty jedného z jej najvýraznejších členov. Phil Rudd zahrá v máji v Bratislave, Žiline a Prešove so svojou kapelou slávne hity AC/DC, ale aj vlastnú tvorbu.

V rokoch 1975 až 2014 bol bubeník Phil Rudd jedným zo základných stavebných kameňov najslávnejšej austrálskej rockovej skupiny. Jeho kariéra je klasickým príbehom o mladom muzikantovi, ktorý to dotiahol až na úplný vrchol svetovej hudobnej scény. S AC/DC nehrá od roku 2014, kedy mal problémy so zákonom, následne mu v roku 2015 súd nariadil niekoľkomesačné domáce väzenie, kvôli ktorému nemohol byť súčasťou svetového turné k albumu Rock Or Bust.

Ešte predtým však stihol bubeník žijúci na Novom Zélande spolu s dvoma miestnymi hudobníkmi, ktorých pozná už 25 rokov - basgitaristom a spevákom Allanom Badgerom a gitaristom Geoffreym Martinom - nahrať svoj prvý sólový album s názvom Head Job. Vyšiel v lete 2014, k jeho propagácii sa ale napokon dostáva až teraz, čo potvrdil na jeseň zverejnením videoklipu k titulnej skladbe a teraz aj zverejnením termínov európskeho turné.

"Nedá sa ani vysloviť, aký som na tú platňu hrdý. Je to proste pecka! Moji spoluhráči odviedli fantastickú robotu a bicie nemajú chybu," podelil sa Rudd s fanúšikmi o radosť z nahrávky, z ktorej na internete predstavil aj singel Repo Man. Sólové skladby predstaví spolu s hitmi AC/DC 16. mája v Bratislave, 18. mája v Žiline a 19. mája v Prešove.


Čo hovoria o Philovi kolegovia z brandže? "Je mojim absolútnym vzorom a hrdinom. Hoci znie rytmika AC/DC jednoducho, bolo pre mňa vždy ťažké zahrať ako Phil Rudd," hovorí Christoph Schneider z Rammstein. Basák AC/DC Cliff Williams dokonca uviedol, že už ďalej nechce v kapele pokračovať, pretože postráda jeho štýl a spevák Brian Johnson, ktorý musel z kapely odísť pre problémy so sluchom, doplnil: "Nedá sa nájsť solidnejší bubeník a človek, ako je on."

Životnou skúškou boli pre legendárneho bubeníka súdne ťahanice vzťahujúce sa na obvinenia z prípravy vraždy a prechovávania drog. Hrozilo mu až sedem rokov odňatia slobody, nakoniec si však odsedel len osem mesiacov v domácom väzení. Na túto etapu nerád spomína.

"Dni môjho životného pekla sú spočítané. Do budúcna pozerám s optimizmom, poctivo navštevujem psychiatra, svojím deťom som bližšie ako kedykoľvek predtým, ale tvrdá muzika? Tá ma nikdy neomrzí. A s autami je to rovnaké," uistil verejnosť a fanúšikov majiteľ veľkého vozového parku v hodnote približne tri milióny dolárov. Svoje autá viackrát vystavoval na charitatívnych podujatiach, ktorých zisky putovali na pomoc obetiam zemetrasenia na Novom Zélande.

Slovenská časť Head Job European Tour 2017:

16. 5. - Bratislava, Rock Café
18. 5. - Žilina, Event House
19. 5. - Prešov, PKO Prešov - Čierny orol


Brian Johnson o Philovi Ruddovi:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol za organizátorov koncertu PR manažér Edo Kopček. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac sa dozviete na stránkach www.philrudd.com a www.rudd.cz.

Súvisiaci interpreti: AC/DC