Témou číslo jeden v slovenských médiách a na sociálnych sieťach v novom roku je jednoznačne televízna anketa Najväčší Slovák, v ktorej stovka zverejnených osobností s najväčším počtom hlasov vyvoláva vášnivé diskusie a kontroverziu hneď v niekoľkých rovinách. Šou ešte ani poriadne nezačala a už je tu ďalší zaujímavý moment.

Jednou z osobností, ktoré diváci RTVS posunuli do prvej desiatky, v rámci ktorej by sa o konečnom poradí malo rozhodnúť až o niekoľko mesiacov, je aj speváčka Marika Gombitová - spolu s cyklistom Petrom Saganom jediná žijúca osoba v top 10. Viacerí kritici novej televíznej šou, ktorá je domácou obdobou programu 100 Greatest Britons britskej BBC z roku 2002, po zverejnení stovky osobností vyjadrili názor, že stále aktívni umelci, športovci, či politici by v takejto ankete nemali čo hľadať.

Rozhodlli síce hlasujúci (RTVS uvádza 24-tisíc hlasov v nominačnej fáze), no istú logiku takéto uvažovanie má. Ak by napríklad trojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike na svojich stránkach s miliónmi fanúšikov akokoľvek nevtieravo spomenul, že je nominovaný v televíznej ankete, mal by oproti historickým osobnostiam značnú výhodu. A možno by len postačilo odvysielať jeho "medailónik" plný víťazných pretekov a výnimočnej reprezentácie Slovenska v zahraničí, čo by malo byť od februára do apríla ďalšou fázou programu. Rovnakým spôsobom budú síce predstavení aj ostatní z desiatky "finalistov", no žijúce osobnosti majú k dobru aktívne fankluby, ktoré ich môžu vo veľkom podporiť.

Po dnešku je ale otázne, či diváci pri televíznych obrazovkách v prípade Mariky Gombitovej vôbec uvidia dokument a rozpravu o jej prínose. 62-ročná speváčka a skladateľka totiž anketu Najväčší Slovák na svojich stránkach síce spomenula, no v top desiatke, kde dominujú najmä osobnosti z histórie, ktorých "životné dielo" je už dokonané, podľa vlastných slov nechce bojovať o ďalšie fanúšikovské hlasy.

"Sama som očakávala, ktoré osobnosti našej histórie získajú najväčšiu podporu v ankete 'najväčších' Slovákov, a vlastné umiestnenie v prvej desiatke bolo pre mňa veľkým prekvapením. Preto som sa rozhodla prenechať miesto osobnosti, ktorá je možno menej známa, avšak pre Slovensko z historického hľadiska viac výnimočná," uviedla na svojich stránkach aj v oficiálnom vyhlásení pre tlačové agentúry.



RTVS
zatiaľ jej odstúpenie z ankety nepotvrdila, no ak by "prenechanie miesta" znamenalo, že ju nahradí ďalší v poradí, bol by to vojak Jozef Gabčík, ktorý v roku 1942 spáchal atentát na jedného z hlavných organizátorov holokaustu Reinharda Heydricha. Jednému zo slovenských hrdinov, ktorí v II. svetovej vojne položili svoj život v boji proti hrôzam nacizmu, patrí momentálne jedenáste miesto. Ak by z ankety vypadol aj Sagan, z dvanástky by sa do top desiatky dostal zosnulý herec Jozef Kroner, pravdepodobne najväčšia herecká ikona v slovenskej histórii. A hneď by bol ten "súboj" o niečo férovejší. (Aj keď bez hudobníkov, čiže pre Hudba.sk už irelevantný. Nevadí, veď na hudobnej scéne je vždy o čom písať...).

Aktuálnu podobu finálovej desiatky sa zrejme dozvieme až po zverejnení stanoviska RTVS ku Gombitovej vyhláseniu. Je totiž sporné, či štatút súťaže odstúpenie nominovanej osobnosti a jej nahradenie inou vôbec umožňuje. Obsadením prvej desiatky môže prípadne zamiešať aj Peter Sagan, ktorý by sa speváčkou mohol inšpirovať. V každom prípade si Marika Gombitová za svoju skromnosť a pochopenie nezmyselnosti súperenia s historickými osobnosťami zaslúži uznanie. Mimochodom, v top 10 bola jedinou ženou.

Aktualizácia (4.1., 11:50): Portál Omédiách.com získal stanovisko organizátorov ankety: "RTVS zaregistrovala vyjadrenie Mariky Gombitovej o jej úmysle odstúpiť z ankety. Najväčší Slovák je licencovaný program, ktorého vlastníkom a tvorcom je britská televízia BBC. Z tohto dôvodu je potrebné, aby sme takýto výrazný zásah, akým zmena finálovej desiatky jednoznačne je, konzultovali s vlastníkom formátu."

Pre úplnosť dodám, že z osobností spojených s hudobnou scénou sa v stovke "najväčších Slovákov" okrem Gombitovej objavili aj režisér Jozef Bednárik (97. miesto), hudobník, skladateľ a spevák Dežo Ursiny (83.), spevák Karol Duchoň (78.), textár a básnik Kamil Peteraj (73.), operný spevák Peter Dvorský (67.), herec, spevák a zabávač Ivan Krajíček (65.), textár a spisovateľ Boris Filan (62.), choreograf a pedagóg Štefan Nosáľ (53.), hudobník, skladateľ, spevák a zabávač Jaro Filip (44.), s ním úzko spätá dvojica Július Satinský a Milan Lasica na 36. a 23. mieste, herec a spevák Michal Dočolomanský (33.) a napokon líder skupiny Elán Jožo Ráž (16.).

Z hľadiska hudobných osobností teda rebríček príliš neprekvapil, sú tam mená, ktoré sa dali očakávať. Asi najväčším prekvapením je absencia Mariána Vargu, ale to je ten najmenší problém kontroverznej ankety, v ktorej Slováci poslali do "finále" napríklad aj komunistického prezidenta a hlavný symbol normalizačného režimu Gustáva Husáka. Pre Vargu je to vlastne pocta, keďže sa nikdy nesnažil byť miláčikom masového publika a aj o tejto ankete by si určite myslel svoje.

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Marikagombitovaofficial.com, Rtvs.sk, Omediach.com)
Foto: TASR - Jakub Kotian

Súvisiaci interpreti: Marika Gombitová