Ocenenia Grammy každoročne priťahujú oči a uši miliónov divákov, odborníkov a hudobníkov. Kedysi boli výkladnou skriňou toho najlepšieho, čo sa v hudobnom svete rodilo, v súčasnosti sú už takmer výlučne mainstreamové. Ale ešte stále sa tam nájdu záblesky rocku.

Magnety týždňa

Grammy ešte ani nezačali a už si z nich vystrelil The Onion. Vo vymyslenom článku písali o tom, ako išiel Thom Yorke (Radiohead, Atoms for Peace) do postele skôr, aby si odovzdávania cien vychutnal čo najlepšie a aby tento skvelý deň trval čo najdlhšie.

A teraz späť do reality. Ocenenie za najlepší metalový výkon si odniesli Black Sabbath so skladbou God Is Dead? Naprázdno odišli Anthrax (T.N.T.), Dream Theater (The Enemy Inside), Killswitch Engage (In Due Time), aj Volbeat (Room 24). Ocenenie za najlepšiu rockovú skladbu si odniesla zostava Paul McCartney, Dave Grohl, Krist Novoselic a Pat Smear za Cut Me Some Slack.

Z celého večera stálo za zmienku najmä vystúpenie kapely Metallica. Spolu s klaviristom Lang Langom odohrali svojskú verziu legendárneho songu One. (pm)


Šroty týždňa

Ako sa ale dalo čakať, odovzdávanie ocenení sa ani tento rok neobišlo bez kontroverzií. Vrcholom celého večera malo byť spoločné vystúpenie Trenta Reznora (Nine Inch Nails) s Joshom Hommem (Queens of the Stone Age), Lindseym Buckinghamom (Fleetwood Mac) a Daveom Grohlom (Foo Fighters). A aj bolo – až do chvíle, keď sa réžia rozhodla, že už stačilo a miesto prenosu pustila sponzorov podujatia a záverečné titulky. Reznor nezostal nič dlžný svojej výbušnej povesti a organizačnému štábu sa „poďakoval“ na sociálnej sieti Twitter. Výkonný producent Grammy Ken Ehrlich sa mu síce dodatočne (ne)ospravedlnil, zlý dojem ale zostal. Škoda, vystúpenie bolo skvelé.


V rámci podujatia sa každý rok spomína aj na hudobníkov, ktorí nás opustili. Tohto roku sa však akosi zabudlo na bývalého bubeníka Iron Maiden, Clivea Burra, ako aj na legendárneho gitaristu, skladateľa a držiteľa dvoch ocenení Grammy, Jeffa Hannemana z kapely Slayer. Produkciu podujatia neobmäkčil ani fakt, že Hanneman by sa bol minulý piatok, len necelý týždeň po Grammy, dožil svojich päťdesiatín. (pm)

Novinky

Celý hudobný svet čaká, s čím Metallica príde na svojom novom albume. Tlak je určite veľký, aj čo sa týka dátumov. Zrejme aj preto Lars Ulrich povedal, že skôr ako v roku 2015 sa nedočkáme. (pm)

Do vyčkávacieho módu sa môžu dať aj fanúšikovia Lamb of God. Randy Blythe na Instagrame oznámil, že si potrebuje od kapely, písania, hrania a koncertovania oddýchnuť a nové veci len tak skoro neprídu. (pm)

Trochu lepšie sú na tom fanúšikovia kapely Slipknot. Frontman tejto bandy, Corey Taylor, v nedávnom interview pre magazín Rock Revolt potvrdil, že pracujú na 110 % (ehm...) a už majú aj pár tipov na náhradu za odídeného bubeníka Joeyho Jordisona. (pm)

No a ak patríte k fanúšikom Mötley Crüe, növéhö albümü sa už nedočkáte vôbec. Kapela rozchod potvrdila na tlačovej konferencii. Zostáva im odohrať iba posledné turné, a potom „šmitec“. (pm)

A teraz pár pozitívnych správ. Na novom albume začala pracovať new-yorská hardcoreová formácia Sick of It All! Podľa vyjadrení kapely bude novinka návratom ku „priamočiaremu old-skúlovému ňú-yorkskému hardkóru“. Juch! (pm)


Aj premýšľaví rockeri Crippled Black Phoenix sa zapájajú do hudobnej mašinérie a nový album už majú nachystaný. Nahrávka White Light Generator vyjde 17. marca a bude sa rozprestierať na dvoch diskoch o trinástich resp. pätnástich trackoch. Obal aj konkrétny tracklist môžete zočiť na facebookovej stránke. Dvanásteho mája sa priaznivcovia anglickej kapely môžu tešiť na koncert v bratislavskom klube Randal. (ak)


Na facebookoch sme sa dozvedeli aj o chystanej novinke amerických temniakov Agalloch. Album The Serpent & The Sphere vyjde v Európe 19. mája. Na zoznam skladieb, či prípadnú ukážku ešte však treba počkať. (ak)


A novinku budú vydávať aj eklektici Bigelf. Štvrtý album po šesťročnom tichu sa volá Into the Maelstorm a zaujímavosťou je účasť bubeníka Mike-a Portnoya na výslednom zvuku. Ten budeme môcť podrobiť výsluchu od 3. marca. (ak)


Minulý týždeň nové albumy vydali viaceré kapely. Vyberieme aspoň pár.

Holanďania Within Temptation predstavili okrem dosky Hydra aj nové video Whole World Is Watching. Pohyblivé obrázky nájdete pod touto správou, celý album si môžete vypočuť na iTunes. (pm)


Nového albumu sa konečne dočkali aj fanúšikovia kapely Skindred. V Kill the Power opäť mixujú všetky možné žánre od hardcoreu, reggae, až po pop a dubstep. Vypočuť si ho môžete na Deezeri. (pm)

A do tretice – s novinkou, aj keď len v podobe EP, sa predstavili aj Periphery. Clear nadväzuje na predošlú prácu kapely, ale dočkáte sa na ňom aj pár prekvapení. (pm)

Po nejakom čase s novým videom prichádza Chimaira. Wrapped in Violence je zo siedmej štúdiovky Crown of Phantoms. Samotné video je celkom dobré, aj keď pri songu som väčšinu času strávil čakaním, kedy sa konečne rozbehne. A on nič. (pm)


Fandovia poctivého deathu a poľských Behemoth sa už určite tešia na dnešné vydanie ich nového albumu The Satanist. Po výbornom videu Blow Your Trumpets Gabriel prichádza druhá ukážka – lyric video ku songu Ora Pro Nobis Lucifer. Temné. (pm)


Devin Townsend je podľa jedným z najlepších hudobníkov súčasnosti. Fascinuje ma najmä ako skladateľ a hudobník. Avšak vo vystúpení, ktoré nahral pre EMG TV, je vidno ešte jedna jeho kvalita – úžasná teatrálnosť, ktorú dokáže vykúzliť, aj keď hrá úplne sám. Vychutnajte si Juular ako „one-man-show“. (pm)


Legendy progu Cynic odpremiérovali svoje nové lyric video ku songu s príznačným názvom True Hallucination Speak. (pm)


Pri kombinácii slov elektronický a rock sa mi väčšinou objavia nepríjemné vyrážky, ktorých sa dlho neviem zbaviť. V prípade Minor Crisis ale spravím výnimku. Ich nový singel, Stomp the Page, je jedna z najlepších vecí, aké som v poslednej dobe počul. Má výbornú atmosféru, groove a pri jej počúvaní určite nebudete mať pocit, že to je len zaobalený plagiát. Bežte skúsiť na Blabbermouth. (pm)

Haluz týždňa

Zaujímalo by vás, ako Trent Reznor píše nové songy Nine Inch Nails? Celým procesom vás prevedie nasledovný song. Samozrejme sa jedná len o paródiu, avšak je mimoriadne podarená.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: The Onion

Súvisiaci interpreti: Black Sabbath, Metallica