Americký hudobník Bob Dylan predal viac ako šesťtisíc položiek zo svojho súkromného archívu. V zbierke sa nachádzajú napríklad ručne písané texty skladieb Chimes of Freedom, Ballad of a Thin Man či Dignity, rukopis knihy Tarantula (1971) či pohľadnica od Barbry Streisand z roku 1978.

Novými majiteľmi sa stali George Kaiser Family Foundation a University of Tulsa v Oklahome, kde niektoré predmety vystavia. Suma, za ktorú spevák predal texty, básne, kresby, fotografie, audio či video nahrávky a množstvo ďalších zaujímavostí, nie je známa. Zástupcovia amerického denníka The New York Times, ktorí mali exkluzívnu možnosť nahliadnuť na predmety, uviedli, že muzikant ich predal za 15 až 20 miliónov dolárov (v prepočte približne za 13,8 až 18,4 milióna eur).

Medzi archívnymi raritami sa nachádzajú napríklad aj zápisníky s textami piesní z albumu Blood on the Tracks (1975), ručne písané texty skladieb Chimes of Freedom, Ballad of a Thin Man či Dignity, videá z muzikantovho koncertu v torontskej Massey Hall z roku 1980, newyorskom Supper Clube z roku 1993 či zo skúšok k legendárnemu turné Rolling Thunder Revue z roku 1975. Zbierka obsahuje tiež rukopis spevákovej knihy Tarantula (1971) či pohľadnicu od Barbry Streisand z roku 1978. 

V Tulse sa pritom nachádza aj múzeum venované pesničkárovi a Dylanovmu obľúbenému interpretovi Woodymu Guthriemu. "Som šťastný, že moje archívne materiály, ktoré som zozbieral za celé tie roky, konečne našli domov a budú spolu s prácou Woodyho Guthrieho. Pre mňa osobne to veľa znamená, je to veľká česť," uviedol 74-ročný Dylan, ktorý momentálne pracuje na novom albume.

Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, založil prvú kapelu už na strednej škole. V roku 1962 vydal debutový, eponymný album, pričom v súčasnosti má na konte 36 štúdiových nahrávok. Medzi Dylanove najznámejšie piesne patria okrem spomínaných napríklad aj The Times They Are A-Changin’, Subterranean Homesick Blues, Tangled Up In Blue, Knockin' On Heaven's Door či Just Like A Woman.

V roku 1988 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, o tri roky neskôr si prevzal Grammy za celoživotný prínos. V roku 2008 dostal Pulitzerovu cenu. Svojho jediného Oscara a jediný Zlatý glóbus dostal za pieseň Things Have Changed z filmu Skvelí chlapci (2000). Americký magazín Rolling Stone zaradil jeho hit Like A Rolling Stone na prvé miesto rebríčka 500 najlepších skladieb všetkých čias.

Zdroj: SITA (Rollingstone.com, Reuters, archív)
Foto: Facebook.com/bobdylan

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan