Britskú rockovú kapelu Pulp a jej fanúšikov zasiahla smutná správa. Vo veku 56 rokov vo štvrtok zomrel hudobník Steve Mackey, ktorý v skupine pôsobil ako hráč na basovú gitaru. O jeho úmrtí informovala médiá jeho manželka, novinárka Katie Grand.


Steve Mackey hral v skupine Pulp počas desaťročí jej medzinárodných úspechov. Nahral s ňou päť štúdiových albumov: Separations (1991), His 'n' Hers (1994), Different Class (1995), This Is Hardcore (1998) a We Love Life (2001). 
Okrem toho sa ako skladateľ, producent či remixér podieľal aj na nahrávkach iných interpretov vrátane Arcade Fire, Florence and the Machine, Black Box Recorder alebo Death in Vegas. Bol tiež kurátorom hudby pre umelecké výstavy.

"Po troch mesiacoch strávených v nemocnici, kde bojoval zo všetkých síl a s veľkým odhodlaním, sme sa s ním museli rozlúčiť. Sme z toho šokovaní a zničení. Steve bol najtalentovanejší človek, akého som kedy poznala, výnimočný hudobník, producent, fotograf a filmár," napísala Katie Grand na sociálnej sieti.

Skupina Pulp na čele s charizmatickým spevákom Jarvisom Cockerom stála v 90. rokoch popri kapelách ako Oasis, Blur a Suede na čele britpopovej vlny, pričom zaznamenala hity ako Common People či Disco 2000Mackey bol aj súčasťou comebacku skupiny po jej deväťročnej prestávke, keď v rokoch 2011 a 2012 absolvovala svetové turné a v roku 2013 vydala svoju nateraz poslednú nahrávku, singel After You. V roku 2011 kapela vystúpila aj na Slovensku, keďže bola jedným z headlinerov festivalu Pohoda.

Steve Mackey vlani v októbri oznámil, že na sérii reunionových koncertov, ktoré sa majú uskutočniť koncom tohto roka, sa nezúčastní. Dôvodom boli práve jeho zdravotné problémy, o príčine jeho smrti však neboli zverejnené žiadne ďalšie podrobnosti.

Pripomeňte si hit Common People, ktorý britský hudobný magazín NME v roku 2012 vyhlásil za najlepšiu skladbu 90. rokov.


Zdroj: TASR (AFP)

Súvisiaci interpreti: Pulp