Singel Common People od sheffieldskej skupiny Pulp je podľa magazínu New Musical Express (NME) najlepšou skladbou 90. rokov. Rebríček 100 najlepších piesní tejto dekády zostavili pri príležitosti osláv 60. výročia založenia magazínu.

Pieseň Common People nahrali Pulp v roku 1995, v tom istom roku aj vyšla na albume Different Class. Text skladby je o tzv. "triednom turizme" (class tourism) - o bohatých ľuďoch, ktorí o sebe tvrdia, že chcú byť ako obyčajní ľudia, a ktorí chudobu považujú za niečo výnimočné a vzrušujúce. Nikdy ju však skutočne nezažijú, pretože vždy majú na výber a svoj život medzi chudobnými môžu kedykoľvek opustiť a vrátiť sa do blahobytu.

Redaktori NME na kultovej skladbe ocenili, že je "takmer seriózna vo svojej štúdii triednych rozdielov". Text postavený na skutočnom príbehu sa podľa nich stal univerzálnym vyjadrením fenoménu a pieseň sa tak stala hymnou celej jednej generácie. Kapela na čele s charizmaticným Jarvisom Cockerom sa vlani po deväťročnej prestávke vrátila na scénu. Svoje najväčšie hity v lete predstavila na najväčších európskych festivaloch, nevynechala ani trenčiansku Pohodu (fotografie z koncertu nájdete v galérii).

Pulp - Common People (live - Reading Festival, 2011)

Na druhej priečke v rebríčku najlepších skladieb 90. rokov sa umiestnila ďalšia kultová rocková skladba Smells Like Teen Spirit od americkej formácie Nirvana. Na trojke je singel Stay Together od Suede. Paradoxne, líder kapely Brett Anderson si myslí, že ide o najhoršiu skladbu jeho skupiny s najhorším videoklipom.

Na štvrtú priečku sa v zozname dostal singel Paranoid Android od Radiohead. Skladba, ktorú magazín Rolling Stone zaradil na zoznam 500 najlepších piesní histórie, sa nachádza na albume OK Computer (1997). Prvú päťku rebríčka NME uzatvára Motorcycle Emptiness od waleskej formácie Manic Street Preachers.

V prvej desiatke majú svoje skladby aj Oasis, Beastie Boys, Daft Punk, Rage Against The Machine a prekvapujúco aj duo McAlmont & Butler. Do druhej desiatky zaradili také hity ako Basket Case od Green Day, Vogue od Madonny, Bittersweet Symphony od The Verve, My Name Is od Eminema, Buddy Holly od Weezer alebo Song 2 od Blur.

Mimochodom, na čelo zoznamu najlepších skladieb 60. rokov podľa NME sa dostala pieseň The Beatles A Day In The Life, v rámci 70. rokov to bola skladba God Save The Queen od Sex Pistols a rebríčku toho najlepšieho z 80. rokov kraľoval singel Blue Monday od New Order.

Top 10 najlepších skladieb 90. rokov podľa britského magazínu NME:

1. Pulp - Common People
2. Nirvana - Smells Like Teen Spirit
3. Suede - Stay Together
4. Radiohead - Paranoid Android
5. Manic Street Preachers - Motorcycle Emptiness
6. Oasis - Supersonic
7. Beastie Boys - Sabotage
8. Daft Punk - Da Funk
9. McAlmont & Butler - Yes
10. Rage Against The Machine - Killing In The Name

Zdroj: SITA, Nme.com, pm
Foto: Igor Daniš (archív Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Pulp