Udeľovanie cien Brit Awards 2024 sa konalo v sobotu 2. marca v londýnskej O2 aréne. Nominácie ovládla speváčka Raye, vlastným menom Rachel Keen, ktorá ich získala až sedem a odišla s rekordným počtom trofejí. Celkovo vyhrala až v šiestich kategóriách. To sa doposiaľ nepodarilo ešte žiadnemu umelcovi.

Dvadsaťšesťročnú Keen vyhlásili za najlepšiu umelkyňu, najlepšieho nováčika a najlepšieho R&B umelca. Zvíťazila aj v kategóriách najlepšia pieseň - Escapism  a najlepší album My 21st Century Blues. Už pred udeľovaním cien bolo oznámené, že stane aj najlepším R&B umelcom.

"Umelkyňa, ktorou som bola pred tromi rokmi, by neverila tomu, čo dnes vidí. Teraz to mám pod kontrolou, teraz som svojou vlastnou šéfkou," povedala v ďakovnej reči.

Raye spočiatku písala texty piesní pre hviezdy, ako Beyoncé, Jennifer Lopez či Little Mix, neskôr sa vydala na sólovú dráhu. V dôsledku nezhôd odišla z vydavateľstva Polydor. So svojím hitom Escapism, ktorý vydala v spolupráci s americkou raperkou 070 Shake, sa približne pred rokom dostala na vrchol britských hitparád.

Globálnou ikonou je Kylie Minogue

Anglická speváčka Dua Lipa bola na udeľovaní Brit Awards ocenená ako najlepší popový umelec. Svojím aktuálnym hitom Training Season otvorila slávnostný ceremoniál. Americká R&B speváčka a skladateľka SZA, vlastným menom Solána Imani Rowe, zvíťazila v kategórii najlepší zahraničný interpret. Najlepšou zahraničnou skupinou sa stala americká indie rocková kapela Boygenius. Viťaznou medinárodnou piesňou sa stal hit Flowers Miley Cyrus.

Austrálska speváčka Kylie Minogue dostala cenu v kategórii globálna ikona. "Som nesmierne nadšená, že som poctená ocenením globálna ikona a že sa môžem pripojiť k zoznamu takých úžasných umelcov," uviedla Minogue vo vyhlásení pred ceremoniálom. Spojené kráľovstvo bolo vždy domovom mimo domova, takže Briti majú v mojom srdci veľmi špeciálne miesto. Mám niekoľko úžasných spomienok na udeľovanie cien v priebehu rokov a nemôžem sa dočkať, až budem späť na britskej scéne."

Prvou ženou, ktorá sa stala držiteľkou tohto ocenenia sa v roku 2021 stala Taylor Swift Predchádzajúcimi víťazmi boli Elton John a David Bowie.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)