Držitelia ceny Grammy, elektronicko-funkovo-popová superhviezda Jamiroquai, v piatok vydali svoj ôsmy štúdiový album Automaton, ktorý zložili a produkovali frontman Jay Kay a klávesový majster Jamiroquai Matt Johnson. Kapela ho naživo predstaví na festivale Colours of Ostrava.

"Po všetkých stránkach je to dotiahnutý album. Našou zásadou bolo - all killer, no filler - teda všetko musia byť skvelé skladby, žiadna vata. Nezaradili sme niekoľko výborných piesní, pretože skrátka neboli dosť dobré. Vedeli sme, že celú nahrávku musíme urobiť týmto spôsobom - dotiahnuť do dokonalosti. Aký zmysel by malo, keby album nedržal pohromade, keby rytmy alebo melódie nezneli dobre, keby išlo o nahrávku, z ktorej by sme nemali dobrý pocit? Je to vlastne jednoduché," hovorí Jay Kay.

Automaton vychádza po siedmich rokoch od posledného albumu Rock Dust Light Star. "Veľa sme premýšľali, ako preniesť pôvodný zvuk Jamiroquai do súčasnosti - do roku 2017? Ako nájdeme rovnováhu medzi naším elektronickým a koncertným ja? Rovnováhu medzi tým, prečo nás majú ľudia radi, a tým, čo by sme chceli urobiť my? Od začiatku som vedel, že budem spolupracovať s naším klávesákom Mattom Johnsonom. A podarilo sa. Všetci, čo už album počuli, si myslia, že je veľmi svieži. Že znie ako Jamiroquai, ale sme sa posunuli vpred," hovoria členovia kapely.

Vypočujte si album Automaton na Deezeri:



Chceli urobiť niečo, čo sa dá spievať

O veciach, ktoré frontmana Jamiroquai poháňa tých 25 rokov, Jay Kay hovorí: "Chcete urobiť niečo, čo sa dá spievať. Chcete zložiť hity. Ale nie na úkor zvuku. Nemám rád umelcov, ktorí na svojom prvom albume urobili skvelú hudbu, ale na treťom sú nerozpoznateľní, pretože sa snažili o aktuálny zvuk. Nie je ľahké stáť si za svojím. Je potrebné za to zabojovať. Je potrebné nájsť rovnováhu medzi tým, čo majú na vás ľudia radi a tým, aby to bolo aktuálne. O tom je album Automaton. Snažím sa tým povedať, že keď ten album budete počuť, hneď viete, že som to ja."  

K titulnej skladbe Automaton vznikol prvý videoklip, ktorý v štýle neo-noir sci-fi režíroval Charlie Lightening - známy aj spoluprácou s Arcade Fire či Björk - pod tvorivým dohľadom Jay Kaya. Ten o pesničke hovorí: "Inšpiráciou pre Automaton je uznanie vzostupu umelej inteligencie a technológií v dnešnom svete a to, že my ako ľudia začíname zabúdať na príjemnejšie, jednoduchšie a vypovedajúce veci v živote a v našom životnom prostredí, vrátane vzťahov medzi nami ako ľuďmi."


Skupinu Jamiroquai založil v roku 1992 Jay Kay a v priebehu niekoľkých rokoch sa stala jedným z najúspešnejších a najvplyvnejších zoskupení na hudobnej scéne. Veľký úspech mal už debutový album Emergency on Planet Earth. Top 10 britského rebríčka albumov dosiahli so siedmimi albumami, získali cenu Grammy, celosvetovo predali cez 27 miliónov albumov a sú držiteľmi Guinnessovho rekordu za najlepšie predávaný funkový album všetkých čias.

Okrem Jamiroquai na Colours of Ostrava 2017 zahrajú aj Imagine Dragons, Norah Jones, Justice, alt-J, Birdy, Midnight Oil, Moderat, LP, Benjamin Clementine, Michael Kiwanuka, Laura Mvula, UNKLE, Afro Celt Sound System, Nouvelle Vague a mnohí ďalší.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Zdenko Hanout.  

Foto: Tibor Šuchta - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Jamiroquai