Album Pustvopol, ktorý koncom roku 2016 vydala mladá slovenská speváčka, skladateľka a hudobníčka Katarína Máliková, pokračuje vo víťaznom ťažení doma i vo svete. Po tom, ako ovládla domáce udeľovanie hudobných cien Rádia_FM a Rádia Devín, sa jej v zahraničí podarilo to, čo doposiaľ žiadnemu slovenskému umelcovi.

Pred mesiacom sme informovali o jej umiestnení na 11. mieste v marcovom rebríčku World Music Charts Europe (WMCE). Medzitým Katarína Máliková v polovici marca potvrdila silnú pozíciu na domácej scéne ziskom troch "rádiohláv" v ankete Radio_Head Awards a teraz sa opäť môže tešiť z úspechu na medzinárodnom poli. Jej debutový album Pustvopol totiž opäť bodoval v prestížnom rebríčku európskych rozhlasových redaktorov a dídžejov, tentoraz na ešte lepšom 8. mieste.

Znamená to, že oproti jej premiérovému marcovému umiestneniu v rebríčku sa o nahrávke v medzinárodných odborných kruhoch za posledný mesiac hovorilo ešte viac. A to je veľmi vzácne, pretože vzhľadom na veľkú konkurenciu neustále vychádzajúcich nových kvalitných world music nahrávok z celého sveta sa mnoho albumov v rebríčku WMCE dlho neudrží a po jedinom umiestnení z Top 20 vypadne. To bol aj prípad väčšiny slovenských albumov, ktoré sa do rebríčka v minulých rokoch dostali. Spomedzi ôsmich nahrávok slovenských umelcov, ktoré sa v minulosti dostali do prvej dvadsiatky rebríčka, sa len dvakrát sa stalo, že sa v nej udržali dva mesiace - nikdy nie viac.


Uspela aj medzi silnými novinkami z čierneho kontinentu

Navyše v prípade Pustvopolu je to vôbec prvýkrát, čo nahrávka slovenského interpreta po prvom bodovaní vo WMCE neklesá, ale stúpa. V minulosti už v tomto prestížnom rebríčku dva mesiace po sebe bodovali skupina Banda s albumom Jedna (8. miesto v októbri a 16. miesto v novembri 2011) a Jana Kirschner s albumom Moruša biela (6. miesto v marci a 20. miesto v apríli 2014). Až doposiaľ sa však nikdy nestalo, že by umiestnenie nášho zástupcu v nasledujúcom mesiaci bolo lepšie ako prvé bodovanie.

Pritom v apríli Málikovej konkurencia neubudla, skôr naopak - pred ňu sa dostalo niekoľko veľmi silných afrických noviniek, ako napríklad nový album skupiny Mokoomba zo Zimbabwe, tuniská speváčka Emel, senegalskí klasici z Orchestra Baobab, gitaroví nomádi Tamikrest z Mali či celkový víťaz aprílového rebríčka – superskupina desiatich speváčok zo západnej Afriky, ktorá vystupuje pod názvom Les Amazones d'Afrique. Túto mega zostavu dalo dohromady vydavateľstvo Real World Records, jedna z najprestížnejších značiek na poli world music s hviezdami ako Angélique Kidjo, Nneka, Rokia Koné a mnohými ďalšími.

"Amazonka z Horehronia" je z Európy aktuálne najvyššie

Európsku world music scénu zastupuje v aprílovej dvadsiatke iba päť albumov - okrem Pustvopolu Kataríny Málikovej, ktorý z nich bodoval najvyššie, sa v rebríčku umiestnili Lula Pena z Portugalska, Gaye Su Akyol z Turecka, Warsaw Village Band z Poľska a Belda & Sanjosex zo Španielska. Keď vezmeme do úvahy, že v rebríčku sa ešte stále drží aj album Šlamastika od skupiny Balkansambel (v januári bol najvyššie na 15. mieste, ďalšie mesiace sa už pohybuje mimo prvej Top 20), plnia sa slová českého hudobného publicistu Petra Dorůžku, jedného zo zahraničných porotcov Radio_Head Awards v kategórii world music a folk. 

Ten ešte začiatkom marca pre Rádio_FM vyhlásil: "Slovenskou scénu jsem považoval vždy za bohatou, z mezinárodního hlediska dosud nedoceněnou zásobárnu talentů, a těší mě, že v uplynulém roce tuto pověst potvrdili jak zavedení umělci jako Longital, tak nové objevy jako Katarína Máliková, a též skupina Balkansambel, která v někdy až příliš frekventovaném žánru dokázala své konkurenty přelstít originalitou i konceptem. Navíc gratulace Kataríne M. za 11. místo ve WMCE hned napoprvé, s napětím očekávám žebříček za další měsíc." V ňom sa ukázalo, že potenciál Kataríny Málikovej zaujať zahraničných kritikov sa ešte nevyčerpal a vzhľadom na posun smerom hore budeme s napätím očakávať rebríček za máj, či sa Kataríne podarí ako prvej slovenskej umelkyni udržať sa v prvej dvadsiatke aj do tretice.

Prečítajte si rozhovor:

Objav roka Katarína Máliková: V ľudových piesňach hľadám seba a svoj príbeh

Album Pustvopol na Deezeri:



Redakciu Hudba.sk za platformu World Music From Slovakia informovala Jarmila Vlčková. Text Vladimíra Potančok z Rádia_FM (relácia Hudba sveta) sme upravili a doplnili.

Foto: TASR – Jakub Kotian