Po veľkom úspechu skladby Poslednýkrát, ktorú BuranoWski napísal a naspieval pre televízny seriál Hniezdo spolu so skupinou Peter Bič Project, vydáva košický spevák a skladateľ s novým singlom Súboj. Novinku sprevádza minimalistický, no efektný videoklip od Laca Rychtárika.

Po úspešnom rádiovom hite Lúč a singloch .comŽena, Každý deň a Chceme viac vydáva Tomáš Buranovský alias BuranoWski novú sólovú pieseň Súboj. Novinka je predzvesťou jeho pripravovaného debutového albumu. Ako prezrádza spevák, jej vydaniu predchádzali obavy, či nebude pieseň so svojím posolstvom pôsobiť ako kalkul.

"Skladba sa pôvodne mala volať úplne inak. Vznikla už pred niekoľkými mesiacmi a od prvých chvíľ v mojej hlave figurovala pod názvom Kým sme živí, čo sú zároveň aj prvé slová v refréne. Obdobie, v ktorom s ňou prichádzam, ma však prinútilo, rovnako, ako aj ľudí vo vydavateľstve, to celé prehodnotiť. Už v čase nakrúcania videoklipu sme vnímali komplikovanú situáciu, ktorú tu kvôli koronavírusu máme, a posledné, čo by som si prial, je to, aby to celé vyzeralo ako hlúpy a lacný marketingový ťah. Jednoducho povedané, koncept a hlavne pôvodne plánovaný názov piesne až príliš podozrivo zapadal do kontextu udalostí, počas ktorých s ním idem na svetlo sveta," hovorí hudobník.

Zároveň si však myslí, že práve vzhľadom na okolnosti môže pôsobiť povzbudivo a motivačne. "Neverím v náhody a som presvedčený, že posolstvo, ktoré v sebe nesie, dnes potrebujeme počuť všetci. V každom z nás je dobrá i zlá stránka. A vďaka sebapoznávaniu dokážeme regulovať, ktorej z nich dáme v živote prednosť. Ja osobne vnímam, že ak ide do tuhého, všetci vieme zabrať, vzdať sa komfortu, na ktorý si za normálnych okolností nárokujeme a obetovať sa pre vyššie dobro. A pretože dnes každý z nás zvádza zápas s neviditeľným nepriateľom, ale najmä so samým sebou, skladba dostala názov Súboj," dodáva BuranoWski.


Videoklip k emotívnej piesni sa nakrúcal v období tesne predtým, ako začali na Slovensku platiť tvrdé opatrenia v súvislosti s koronavírusom, bolo už však jasné, že hrozba je blízko a treba si dávať veľký pozor. "Celý nahrávací deň mal naozaj osobitú atmosféru. Kvôli bezpečiu nás aj ostatných sme logicky do videa nezaradili žiaden komparz, takže som mal pomerne náročnú úlohu. Zhostiť sa herecky celého klipu bez pomoci iných. Za kamerou však stál megatalentovaný Laco Rychtárik, a to je človek, ktorému, nielen umelecky, bezvýhradne dôverujem. Takže to v konečnom dôsledku nebolo až také ťažké a neskromne si myslím, že sa nám podaril hlboký, osobný a najmä s posolstvom piesne korešpondujúci videoklip," dodáva spevák.

Skladbu nájdete okrem Youtube aj na všetkých známych streamovacích službách.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel z vydavateľstva Universal Music. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Laco Rychtárik