Dvadsaťtriročný umelec z Trnavy, ktorý si hovorí Zandome, pred pár dňami vydal svoj druhý dlhohrajúci album Antikultura. Na rozdiel od debutu Mrázzz, ktorý bol napriek kombinovaniu rapovaných a spievaných pasáží zameraný primárne na rapové publikum, teraz prináša zaujímavejší zvuk charakterizovaný miešaním prvkov alternatívneho popu, rapu, post-punku a klubovej elektroniky, najmä drum&bassu.

Jeho aktuálny zvuk tak vystihujú rýchle beaty s gitarovými prvkami, pričom rôzne žánre spája dokopy svojskými textami. "Chcel som sa hudobne zamerať na prvky, ktoré ma najviac odlišujú," hovorí Zandome a na margo textov na novej nahrávke dodáva: "Je to pre mňa kritika a opis spoločnosti a vzťahov. Rád v textoch rozoberám vnútorný konflikt. Mám pocit, že mi to niekedy pomáha vybrať sa správnym smerom."

Ako ďalej prezrádza, názov albumu Antikultura je priamou reakciou na aktuálnu politickú situáciu v kultúre. "Ak nemám pocit, že nás reprezentujú, ale ubližujú nám, tak asi nie sme kultúra. Nepatríme k vám, nezastupujete nás. Viac sa cítim ako antikultúra."

Pred vydaním albumu ponúkol ako single skladby Cholesterol, Rómeo a JúliaS.O.S., Podstata a Ja som to nezapálil. O poslednej menovanej hovorí: "Už ma nebaví vyberať menšie zlo. Nebaví ma hádať sa do krvi. Každý z nás si obháji to, čo robí, nejakou peknou myšlienkou, ale kvôli pekným myšlienkam umierajú ľudia. Zblízka to vyzerá hrozivo, ale z diaľky… Svet horel už dávno pred nami. Je na mladých ľuďoch, čo s nami bude ďalej."

Zandome je na scéne od roku 2019, prvý album Mrázzz vydal v roku 2021. Minulý rok vydal EP Polarizujem, na ktorom ukázal hudobný posun s rozmanitejším zvukom ovplyvneným post-punkom aj tanečnou elektronickou hudbou. EP otvára skladba Snívavam, spolupráca s trnavským projektom Fvck_Kvlt hudobníka a rapera Denisa Banga, ktorého kapelu The Wilderness vysamploval v tracku Padá mi do rúk z nového albumu.

Na Antikulture nájdete tiež vydarenú spoluprácu s Temným Rudom na skladbe Cholesterol, v ktorej Zandome opisuje svoj hudobný štýl aj ťažkosti, ktoré majú niektorí ľudia s jej prijatím. Za nás je však rozhodne príjemným osviežením slovenskej scény a zrejme nepotrvá dlho, kým bude popri zástupcoch novej punkovo-rapovej vlny hrávať na veľkých festivalových pódiách. Celý album počúvajte TU.

Text: Hudba.sk