Pharrell Williams si tento rok zaumienil vziať hudobné rebríčky útokom. Éter sa mu už podarilo dobyť singlom Get Lucky, na ktorom vypomáha dvojici Daft Punk. Ten vymenil na prvom mieste v predajnosti singlov vo Veľkej Británii s Robinom Thickeom. Teraz ho je počuť na najnovšom singli novej nádeje amerického rapu - Azealie Banks.

Uplynulý víkend predstavila Azealia Banks na festivale Glastonbury svoj nový singel ATM Jam. Svoju rádio premiéru si ale "odkrútil" až 2. júla vo vysielaní amerického rádia Hot 97. Raperka sa dostala do širšieho povedomia vďaka singlu 212, ktorý viaceré vplyvné hudobné weby umiestnili na vrcholné pozície vo svojich rebríčkoch najlepších skladieb roka 2011. Úspech skladby jej vyniesol aj nomináciu na ocenenie BBC Sound Of 2012, v ankete napokon skončila tretia.

Vlani sa zviditeľnila spoluprácou so skupinou Scissor Sisters na singli Shady Love. Jej album Broke With Expensive Taste mal vyjsť už v septembri 2012, no napokon dostal prednosť mixtape Fantasea. Album začala Banks opäť propagovať tento rok najskôr singlom (a rúžom na pery) Yung Rapunxel, ku ktorému zverejnila svojrázne video. V klipe, ktorý režíroval Jam Sutton, má raperka namiesto očí ústa, lietajú okolo nej sovy a sklenenými fľašami útočí na ťažkoodencov.

Jej ďalším singlom je práve ATM Jam, v ktorom hosťuje Pharrell Williams. Mimochodom, rodáčka z newyorského Harlemu sa v auguste predstaví aj na Szigete (súťaž o lístky).

Azealia Banks feat. Pharrell Williams - ATM Jam

Hudobný workoholik

Zatiaľ to vyzerá tak, že spevák, producent, hudobník, občasný herec a frontman skupiny N.E.R.D. má nos na hity roku 2013. V máji sa podieľal na novom albume dua Daft Punk, a to hneď na dvoch skladbách Get Lucky Lose Yourself To Dance. Netrvalo dlho a prvý menovaný zvalcoval rebríčky hranosti po celej Európe. Vo väčšine krajín je ešte stále najhranejšou skladbou.

Na päty mu však šliape rival Robin Thicke spolu s raperom T.I. a, "šokujúco", s Pharrellom. Skladba Blurred Lines dobyla UK Chart, ktorý predstavuje stovku najpredávanejších a najsťahovanejších singlov na Britských ostrovoch. Na jeho vrchole zotrvala štyri týždne bez prestávky, a hoci nepokorila hitparádu Euro Top 200, dostala sa na druhé miesto, kde čaká, kým fanúšikov neomrzí Get Lucky.

Autora titulnej skladby k rozprávke Ja Zloduch sa hudobní fanúšikovia, zdá sa, tento rok tak ľahko "nezbavia". Pilne totiž pracoval aj albume Magna Carta Holy Grail rapera Jay-Z, ktorý vychádza tento týždeň, treťom albume speváčky Solange či na druhej časti "vizuálnych skúseností" Justina Timberlakea, ktorá sa na trh dostane na jeseň. Potenciál jeho tvorby teda naberá na ešte väčšej sile než predým, čo by mohlo v blízkej budúcnosti znamenať vydanie druhého sólového albumu.


Autor: Marek Majzon
Foto: AP Photo/Joel Ryan

Súvisiaci interpreti: Pharrell Williams