Krásny ostrov v centre Budapešti aj toto leto bude patriť hudbe, umeniu a radosti. Od 5. do 12. augusta bude hostiť návštevníkov 21. ročníka jedného z najlepších európskych kultúrnych podujatí – Sziget festivalu 2013. Nenechajte si ujsť viac ako 1000 koncertov počas siedmich dní!

Sziget 2013 ešte neodhalil mená všetkých hudobných hviezd, ktoré toto leto na ostrove Óbudai vystúpia, už teraz je však zoznam potvrdených interpretov nabitý skvelými menami a sľubuje výbornú atmosféru a nezabudnuteľný zážitok. V spolupráci s organizátormi Vám prinášame možnosť ochutnať Sziget počas jedného dňa podľa svojho výberu.

Nižšie si môžete o programe aj o samotnom festivale prečítať viac, ak ste už o týchto veciach dávno informovaní, môžete rovno súťažiť na našom Facebooku, kde Vás čaká veľmi jednoduchá otázka. Tešíme sa na Vaše odpovede! Troch výhercov, ktorí získajú po jednom voľnom vstupe na jeden deň podľa vlastného výberu na Sziget festivale 2013, vyžrebujeme v pondelok (8.7.) po 12:00. Výsledok vyhlásime na Facebooku aj v tomto článku.

Súťaž o vstupenky na Sziget 2013 prebieha TU

Aktualizácia: Súťaž je ukončená, jednodňový lístok podľa svojho výberu vyhrávajú Roland KissMiro Lacko a Peter Lukac. Pre uplatnenie výhry sa čím skôr ozvite na mail redakcia@hudba.sk.

Sziget patrí aj toto leto medzi najlákavejšie festivaly

Celosvetové a európske hviezdy ako Nick Cave and The Bad Seeds, Blur, Franz Ferdinand, Mika, Editors, David Guetta, Skunk Anansie, Ska-P, Seeed, Parov Stelar Band či Regina Spektor netreba špeciálne predstavovať, k špičke hudobnej scény patria aj vďaka svojím koncertom.

Festival však prináša každoročne aj to najhorúcejšie a najlepšie, čo sa v hudbe objavilo za posledné obdobie. Medzi koncerty, ktoré určite nemožno prepásť bude patriť aj vystúpenie Biffy Clyro, aktuálne najlepšej britskej kapely podľa ankety prestížneho magazínu NME. Nové skladby na festivale naživo predstaví Woodkid, ktorého nedávno vydaný debut The Golden Age patrí medzi najzaujímavejšie albumy tohto roka (recenzia). Anglická speváčka Bat For Lashes je slovenským fanúšikom známa z minuloročného koncertu na Pohode, no v Budapešti predstaví hlavne svoj tretí album The Haunted ManNero patrí medzi najvyhľadávanejšie festivalové elektronické kapely tohto leta. Francúzsky šarm prinesie na ostrov speváčka Zaz, jedna z najpopulárnejších neanglicky spievajúcich hviezd súčasnosti.

Ďalšie mená a rozpis koncertov podľa jednodlivých dní na Szigetfestival.sk


Návrat ku konceptu Ostrov slobody

Koncerty svetových hviezd propagujú festival dostatočne, ale tento rok pribudne aj mnoho ďalšich nadštandardných služieb a možností, ktoré urobia z festivalu komfortný a jedinečný zážitok. Vedenie Szigetu na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v marci, odhalilo informácie o staronovom koncepte festivalu spolu s viacerými novinkami týkajúcimi sa programu. Rastúci záujem organizátorov sa zameriava na vonkajšie dekorácie, ktoré budú hrať odteraz významnejšiu úlohu, čo bude korunované obrovskou záverečnou party počas posledného festivalového večera. Festival bude taktiež obohatený o nové miesta a špeciálny program. 

Zrod konceptu The Island of Freedom (Ostrov slobody) sa datuje na jarné obdobie pred dvadsiatimi rokmi, kedy si skupina nadšených mladých ľudí vytýčila tri základné myšlienky pripravovanej akcie: 1. Potrebujeme non-stop týždeň spoločnej zábavy; 2. Priestor pre stretnutie študentov celého sveta; 3. Miesto, kde je všetko možné a nič nie je povinné. Takýto bol na začiatku sen niekoľkých priateľov.

"Sloboda pre nás bola vždy kľúčovým pojmom. V tej dobe sme vôbec netušili, čo to znamená organizovať skutočný festival, ale ovládol nás pocit, že to musí byť miesto, kde sa ľudia nebudú cítiť obmedzovaní a môžu na celý týždeň zabudnúť na všetky problémy a starosti a strávia festivalové dni v šťastí a mieri," spomína na začiatky Szigetz Károly Gerendai, hlavný organizátor festivalu.
 
Aktuálny koncept festivalu Sziget 2013 je teda len oživením myšlienky ostrova slobody, ktorá vznikla spolu s festivalom a ktorá sa teraz dočkala vynovenej realizácie v dnešných podmienka. Na obdobie jedného týždňa vznikne dočasná republika s vlastnými pravidlami, vlastnou menou i vlajkou. Ostrov fyzicky oddelený od zvyšku metropoly, no napriek tomu v jej samotnom srdci. Island of Freedom je podľa organizátorov demokratická republika bez vodcu, kde každý člen spoločnosti, či už domorodec alebo prisťahovalec má rovnaké práva a povinnosti. Ak chcete túto zasľúbenú krajinu navštíviť zdarma aspoň na jeden deň, skúste šťastie v našej súťaži.

Všetky podrobnosti o festivale v slovenčine nájdete na stránke Szigetfestival.sk.

Zdroj: PR (Silvia Turnerová), Szigetfestival.sk

Súvisiaci interpreti: Blur, Nick Cave & Bad Seeds