Mladá slovenská speváčka a skladateľka LIIA, vlastným menom Lili Rybová, vydala koncom augusta v spolupráci s Matúšom Kolárovským alias Yaelom svoj nový singel v slovenskom jazyku s názvom VPHD. Energická a moderná skladba obsahujúca prvky drum&bassu, ktorej text napísali samotní interpreti, je predovšetkým o bezstarostnosti, dobrom naladení a správnom pohľade na život.

Hudobným producentom piesne je Maxx Mikloš, ktorý má za sebou množstvo spoluprác so zvučnými menami slovenskej scény ako Majself, Ronie, Nela Pocisková a mnohí ďalší. Bol to práve on, kto videl potenciál v hudobnom spojení týchto dvoch mladých hudobníkov.

"S Yaelom sme sa poznali a obaja sme v minulosti pracovali s Maxxom, takže celá spolupráca bola veľmi domovská a naturálna, ako keby dvaja kamoši prišli do štúdia a z fleku napísali track popri rozprávaní sa o živote. Nemali sme predurčené, akým smerom tú pieseň chceme ťahať, ale tým, že bola v štúdiu dobrá atmosféra, tak z toho vznikla takáto vibe-ovačka," spomína na prirodzený proces tvorby LIIA. O videoklip sa postaral tím Illuminate a okrem spevákov v ňom účinkujú aj tanečníci zo Street Dance Academy.

LIIA, ktorej hudobná cesta začala už v detstve, začala tvoriť vlastné skladby počas letnej brigády v období pandémie. Práve tam vznikla jej prvá vlastná skladba, ktorú napísala na papierové vrecúško od magnetiek. Nasledovali ďalšie single a EP Closure obsahujúce päť piesní v anglickom jazyku s pestrou paletou žánrov od R&B po drum&bass. Okrem novinky VPHD napísala v slovenskom jazyku ešte skladbu Nemaj strach (2022).

Momentálne má speváčka rozpracované početné spolupráce so slovenskými i zahraničnými producentmi, a to hlavne v žánri drum&bass. Piesne budú písané prevažne v anglickom jazyku, no občas chce speváčka vydávať tvorbu aj v slovenčine. Nástupom jesene sa plánuje intenzívne sústrediť na tvorbu hudby, aby bola pripravená na nadchádzajúcu festivalovú sezónu. Najbližšie sa však od tejto talentovanej speváčky a skladateľky môžeme tešiť na dve sólové piesne a akciu Mäsokombinight v Kácečku, kde už 6. septembra odohrá svoj na istú dobu posledný koncert.

Text: Bibiána Lazarová (All About Music), Hudba.sk edit