Šiesta a zároveň posledná štúdiovka americkej hip-hopovej skupiny A Tribe Called Quest dostala názov We Got It From Here, Thank You For Your Service. V rozhovore pre denník The New York Times to prezradil člen formácie Q-Tip, ktorý taktiež doplnil zoznam hostí.

Okrem skôr oznámených mien, ktorými sú raperi Busta Rhymes a Consequence, sa na albume objavia aj Elton John, Jack White, Kendrick Lamar a André 3000 z dua Outkast. Album, ktorý vyjde už budúv piatok 11. novembra, nahrávali v Q-Tipovom domácom štúdiu v New Jersey.

O spolupráci so zakladateľom kapiel The White Stripes, The Dead Weather či The Raconteurs Q-Tip povedal, že ich priateľstvo začalo, keď ho White začiatkom minulého roka oslovil, či môže na koncertoch hrať skladbu Excursions. Vtedy obaja zistili, že sú fanúšikmi jeden druhého. Ako prezradil, gitarista a skladateľ prišiel do jeho štúdia bez vlastných nástrojov. "Len si zvesil gitaru zo steny, zapojil ju a začal robiť svoju mágiu. Nahrali sme veľa trackov a nápadov. Bola to jedna z tých situácií, keď sme boli takí nadšení z toho, že môžeme spolu pracovať, že to narástlo do úplne iných rozmerov," prezradil Q-Tip pre New York Times.

Prečítajte si: Jack White na akustickej kompilácii vyrozprával príbeh svojej kariéry

O tom, že A Tribe Called Quest nahrali nový album, informoval ešte v auguste riaditeľ vydavateľstva Epic Records L.A. Reid. Ten taktiež vyhlásil, že novinku stihli dokončiť ešte pred úmrtím Phife Dawga, ktorý skonal 22. marca vo veku 45 rokov v dôsledku komplikácií spojených s cukrovkou. Reid okrem toho prezradil, že na albume sa podieľal aj Jarobi White, ktorý formáciu opustil po vydaní debutovej štúdiovky People's Instinctive Travels And The Paths Of Rhythm (1990). Q-Tip potom minulý týždeň prezradil, že nápad nahrať po takmer 20 rokoch nový album dostali po tom, ako vlani vystúpili v The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.

Skupina, ktorá patrí medzi priekopníkov alternatívneho hip-hopu, vznikla v roku 1985 v New Yorku a jej členom je okrem trojice vyššie spomínaných aj Ali Shaheed Muhammad. Na konte majú zatiaľ päť štúdioviek - People's Instinctive Travels And The Paths Of Rhythm, The Low End Theory (1991), Midnight Marauders (1993), Beats, Rhymes And Life (1996) a The Love Movement (1998). Po vydaní posledného albumu sa skupina rozpadla a jej členovia sa začali venovať sólovým kariéram. A Tribe Called Quest sa však neskôr niekoľkokrát dali dokopy. V roku 2011 mal premiéru dokumentárny film Beats, Rhymes & Life: The Travels Of A Tribe Called Quest, ktorý nakrútil Michael Rapaport.

Zdroj: SITA (2dopeboyz.com, archív), Nytimes.com
Foto: Bet.com

Súvisiaci interpreti: A Tribe Called Quest, Jack White