Kapela Meowlau x Val od vydania spojho debutového EP Nevermind na začiatku roka 2022 prešla veľký kus cesty. Odohrala koncerty pred tisícovými davmi na Pohode a Grape festivale ako aj množstve ďalších podujatí a v kluboch, vrátane januárového vystúpenia v holandskom Groningene počas festivalu Eurosonic. Po roku a pol dozrel čas na ďalšiu nahrávku, ktorou kapela potvrdzuje svoje kvality a medzinárodný potenciál.

''Projekt Meowlau x Val sa rozhodol nechať Kevina ešte chvíľu samého doma a vrátiť sa v novembri späť do festivalového leta. EP Daydream je doslova patrónom letných koncertov a vďaka producentom, ako sú FVLCRVM, Subtension a Jureš Líška prináša vyzretú zvukovosť, brutálne upbeaty, suverénne rapy a šialené 2000's autotunes. Nechajte sa uniesť," opisuje samotná kapela novinku, ktorá je od dnešného dňa (3.11.) k dispozícii na všetkých streamovacích službách.

Holuba z obalu debutu tentokrát vystriedalo drobné kuriatko, ktoré paradoxne odráža dospievanie projektu, čo sa naplno prejavuje naprieč jednotlivými trackmi. Tie so sebou prinášajú viacero inovácií v experimentovaní so zvukom, breakbeatmi a všetkým – okrem pomalého BPM, keďže kapela, napriek "duo názvu" aktuálne vystupujúca ako trio, zostáva verná príťažlivej kombinácii zasnených popových melódií a energického drum&bassu. Výsledkom je intenzívny zážitok s atmosférou akoby vystrihnutou z prostredia letných festivalov.

Ešte pred samotnou titulnou skladbou EP otvára pieseň s názvom Groningen, na ktorej sa producentsky podieľal FVLCRVM. V Groningene Meowlau x Val vystúpili v rámci svojej prvej účasti v slovenskej výprave na Eurosonic (hrali na súbežne organizovanom festivale Pinguin Radio Showcase), pričom pri nahrávaní skladby ani netušili, že sa do Groningenu vrátia opäť už v januári roku 2024, tentokrát už priamo na Eurosonic.

''Táto lastovička k nám priletela počas jedného z večerov, ktoré sme spoločne trávili v podpalubí nášho krásneho lodného ubytka. Nápad teda vznikol spontánne, nahrali sme si ho na mobil a v Bratislave spolu s Pištom doťukli," opísala vznik skladby basgitaristka a gitaristka Laura Jašková alias Meowlau. Do Groningenu sa po roku vrátia už s novým programom postavenom najmä na skladbách z nového EP. Dobrá príležitosť natočiť tam videoklip k pesničke.

Krátko po návrate z Eurosonicu plánuje kapela prvé česko-slovenské turné, na ktoré vyrazí vo februári 2024. Úplne novú šou so špeciálnymi hudobnými hosťami a krstom platne predvedú v piatich mestách. ''Pre nás ako umelcov je to ďalší míľnik a tešíme sa, že sa s fanúšikmi podelíme o našu novú hudbu. Sme nadšení z nášho prvého turné a dúfame, že každý, kto sa ho zúčastní, sa bude naplno baviť a odíde s ešte hlbším vzťahom ku kapele Meowlau x Val," dodáva speváčka Valentína "Val" Vlková.

EP Daydream, na ktorom sa medzi sedmičkou skladieb nachádzajú aj skôr zverejnené single Snow a Stranger, vyjde aj na vinyle, ktorého výrobu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia (FPU).

Všetko o kapele Meowlau x Val nájdete na oficiálnom webe meowlauxval.com a multilinku s odkazmi na sociálne siete a nahrávky.

Redakciu Hudba.sk informovala manažérka skupiny Kristína Guničová. Správu sme upravili a doplnili.