Amerického hudobníka Boba Dylana zažalovala chorvátska organizácia CRICCF sídliaca vo Francúzsku za rasistické výroky, ktorých sa mal 72-ročný spevák podľa nich dopustiť minulý rok v rozhovore pre francúzsku verziu magazínu Rolling Stone. Hrozí mu až rok väzenia.

"Ak vo vás koluje krv otrokára či člena Ku-Klux-Klanu, "čierni" to vycítia. Pretrváva to až dodnes. Takisto ako židia vycítia nacistickú krv a Srbi zase chorvátsku krv," vyjadril sa vtedy Dylan, keď rozprával o dejinách USA a ich vzťahu k rasizmu. CRICCF podala žalobu aj na vydavateľa francúzskej verzie časopisu Rolling Stone. "Je to podnecovanie k nenávisti. Nemôžete porovnávať chorvátskych kriminálnikov s ostatnými Chorvátmi. Nemáme však nič proti magazínu Rolling Stone či voči Dylanovi ako spevákovi," vyhlásil jeden z vedúcich členov organizácie CRICCF krátko po tom, ako vyšiel spomínaný rozhovor.

Bob Dylan teda čelí žalobe za podnecovanie k rasovej nenávisti, za čo môže stráviť rok vo väzení. V prípade, že ho súd uzná vinným, bude tiež musieť zaplatiť čiastku 45-tisíc eur. Speváka zažalovali aj za rasistické urážky, za ktoré môže pobudnúť za mrežami šesť mesiacov, pričom by zaplatil aj sumu 22-tisíc eur. Právny zástupca organizácie CRICCF však uviedol, že im bude stačiť, ak sa hudobník za výroky ospravedlní. "Ak sa ospravedlní, stiahneme žalobu. Naším cieľom nie je niekomu ublížiť, ale dúfame, že vyhlási, že to, čo povedal, tak nemyslel a oľutuje to. V Chorvátsku je veľmi populárny. Bolí to viac, keď vás urazí niekto, koho uznávate," vyjadril sa.

Dátum súdneho pojednávania nie je známy. Či do Paríža príde hudobník osobne alebo ho bude zastupovať právnik, tiež zatiaľ nezverejnili. Dylanov hovorca sa totiž k chúlostivému prípadu zatiaľ nevyjadril. Rovnako ani zástupcovia magazínu Rolling Stone, ktorí odmietli kauzu komentovať.

Prečítajte si: V televíznych správach, seriáloch aj reklamách spievajú Boba Dylana

Zdroj: SITA (Reuters, Nme.com, Theguardian.com, Bbc.co.uk)
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan