Slovenská speváčka Zuzana Mikulcová uzatvára rok 2018 novým albumom Dievča. Skladba, po ktorej album pomenovala, tematicky spája aj ostatné piesne. Novinka vychádza 5. decembra pod hlavičkou vydavateľstva go2stage, krst bude o deň neskôr v bratislavskom .klube pod lampou. Viac koncertov je v pláne na jar 2019.

Zuzana Mikulcová vydáva svoj nový album viac než tri a pol roka po debutovej nahrávke Slová. Dievča má podľa nej oproti prvotine hlbší koncept a v mnohých ohľadoch je úplne odlišný. "Pri albume Slová to bol z mojej strany veľký kompromis, bolo nutné stihnúť určité termíny a čo najrýchlejšie ho spraviť. Nebola som s ním nikdy 100% spokojná. O albume Dievča to povedať nemôžem. Dievča je to najlepšie, čo som kedy nahrala," zhodnotila Zuzana.

Spoločnou črtou oboch sólových albumov sú intímne a osobne ladené texty, ktoré si Zuzana píše Zuzana. Na novom albume zaznieva viac tém, ale tou hlavnou je reflexia detstva a dospievania. "Veľa naznačujem aj v booklete albumu a v textoch, aby nevnímali poslucháči pomenovanie Dievča len ako mladého človeka ženského pohlavia, ale aj akýsi symbol krehkosti, čistoty, lásky a spravodlivosti, ktorý sa z nás počas dospievania nejakým spôsobom vytráca," opisuje hudobníčka. 


Viacero fáz vzniku albumu

Tvorivý proces a nahrávanie trvali asi rok a skladali sa zo štyroch fáz. V prvej fáze zložila Zuzana piesne, vymýšľala formu, harmóniu, melódiu a text. Vyše týždňa bola zavretá doma v Rimavskej Sobote, odkiaľ pochádza, nahrávala demá k jednotlivým piesňam a premýšľala nad aranžmánmi. V ďalšom kroku odoslala tieto nahrávky Andrejovi Hruškovi, ktorý ich postupne aranžoval. Treťou fázou bolo nahrávanie bicích a basy na chate v Osturni, kde bola vďaka vysokým stropom a drevu krásna akustika. Chlapci z kapely prvé dni len zbierali zvukový materiál a použili všetko, čo na chate našli - zvuk krbových dverí, kľúčov, podlahy či umývadla. Pôvodné ruchy nahrali a neskôr ich použili v piesňach namiesto klasických perkusií či bicích.

Posledná fáza sa realizovala počas celého leta v nahrávacom štúdiu Littlebeat, kde spoločne s Andrejom Hruškom nahrávali vokály a premýšľali, kam by sa piesne ešte dali posunúť. V piesni Priestor sa im žiadalo použiť prirodzený šum z krčmy a hlasy spievajúcich ľudí na oživenie nahrávky. Túto hudobnú "seansu" zorganizovali v lete v bratislavskom podniku The Peach a dokonca natočili aj videozáznam. "Vyzerá to trošku ako stretnutie alkoholikov, pretože pri vyše 30-tkach teplotách zavrieť 30 ľudí do neklimatizovaného priestoru, to môže byť bez mierneho otupenia organizmu problém. A samozrejme, ľudia sa boja len tak spievať, čiže potrebovali trošku povzbudiť. Nakoniec to vyšlo úplne perfektne. Na albume je to krásne zachytené a bola to nakoniec dosť dobrá žúrka."

Pátranie po zvuku hracej skrinky

Aj nosná pieseň Dievča mala svoje peripetie. Zuzana v nej túžila mať zvuk hracej skrinky s vlastnou melódiou. Niekoľko týždňov sa snažila zistiť, ako by sa takáto hracia skrinka dala vyrobiť, ale rozpočet jej to nedovoľoval. Nakoniec cez internet našla obchod v Banskej Bystrici, kde predávali hracie skrinky podľa jej predstáv. Na papier si vydierkovala melódiu, ktorú potom skrinka zahrala. "Keď však prišla, zistila som, že sa tam dali vpísať noty len v C - dur a pieseň bola v C - mol, čiže sme melódiu ľahko okresali o problematické tóny. Ale zafungovalo to aj tak, na nahrávke je počuť originálny zvuk otáčajúcej hracej skrinky," spokojne uzatvára Zuzana, ktorá z albumu už zverejnila dve skladby Pár snov a Márne boje.


S Andrejom Hruškom tvoria dokonale zohratý tím, každý jeden nahrávací večer vznikali skvelé nápady, ktoré sa nebáli realizovať. Počas nahrávania sa veľa rozprávali o albume, o tom, čo piesne vyjadrujú. Išli naozaj do hĺbky a do minulosti ich vlastného detstva a dospievania. Pri piesni Priateľ cítili, že by to chcelo ešte niečo, čo viac podčiarkne jedinečnosť celej skladby a vytvorí jej podpis.

"Nápad bol, aby som niečo narozprávala, bolo by to len v pozadí a nebolo tomu rozumieť. S Heňou, mojou kamarátkou, o ktorej táto pieseň je, sme si na základnej škole písali rôzne denníky, pamätné listiny, diplomy, mali sme krásny vzťah, ktorý máme doteraz," približuje Zuzana tvorivý proces. Niektoré z týchto textov priniesla do štúdia a nahrali jednu z pamätných listín, ktorú je počuť veľmi zreteľne a zrozumiteľne, a tak to už ponechali.  

Zuzana Mikulcová aktuálne nemá manažéra, a tak musela vymyslieť spôsob ako zvládnuť celé vydanie nového albumu sama. Jedným zo spôsobov bol grant z Fondu na podporu umenia, ktorý umožnil, že nový album Dievča vznikol v najlepšom možnom prevedení a bez kompromisov. Druhou cestou bola crowdfundingová kampaň cez Hithit. Medzi najžiadanejšími odmenami bolo limitované prekvapenie - mená všetkých prispievateľov sa tak dostali do bookletu v podobe polaroidových fotografií. S bookletom pomohol Zuzane fotograf Michal Zahornacky, ktorý prišiel s nápadom pohrať sa na fotografiách s lúčom svetla. Výsledkom sú krásne čiernobiele fotografie, ktoré podčiarkujú ženskú jemnosť a silu zároveň.

Zuzana Mikulcová - Dievča, 2018 Zdroj: Michal Zahornacký

Spoločensky angažovaná

Na výročie Nežnej revolúcie, 17. novembra, zverejnila Zuzana spoločne s raperom Vecom a Tonom S. skladbu Tváre slobody, ktorá je poďakovaním všetkým ľuďom, ktorí nám pred 29 rokmi vybojovali slobodu a demokraciu. "Keď mi Branči poslal demo tejto skladby, bola som v Prahe za sestrou a akurát sme vyšli z Veletržného paláca z výstavy fotografií Koudelku Invázia 68. Pieseň som si dala do slúchatiek a nevedela som prestať plakať od dojatia, ako to chlapci celé vymysleli a dali."

Spoločensky angažovaná tvorba je Zuzane blízka, niekoľko podobne ladených songov (Istý pocit, Nádeje) hrávala aj na koncertoch, ale na CD nevyšli. Okrem hudby bola Zuzana aktívna aj priamo v teréne - viedla protesty Za slušné Slovensko v Rimavskej Sobote, spievala aj na bratislavských protestoch či akciách na podporu LGBTI komunity. Založila tiež výzvu "Ťahaj domov!", ktorá mobilizovala ľudí, aby prišli domov hlasovať v komunálnych voľbách. "Dosť ma to popri nahrávaní zamestnávalo, ale jednoducho sa ti nedá niečo neurobiť. Mňa tá letargia niektorých ľudí veľmi vyrušuje," odhodlane hovorí Zuzana.  


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Mirka Brindová z House of Ukulele. Autorkou správy je Alexandra Punová. Tlačovú správu sme upravili.  

Foto: Michal Zahornacky

Súvisiaci interpreti: Zuzana Mikulcová