Iniciatíva LALA Slovak Music Export prinesie už o pár dní zaujímavé spojenie medzi Bratislavou a Seattlom. Kevin Cole z amerického rádia KEXP a Daniel Baláž zo slovenského Rádio_FM sa už v pondelok 7. decembra prostredníctvom live streamu pozhovárajú o profesii hudobného dramaturga v rozhlasovom médiu.

Kto zodpovedá za to, akú hudbu z rádia počujeme? Táto úloha leží na pleciach hudobného dramaturga, ktorý z množstva hudby vyberá pre poslucháča to najlepšie. V niektorych rádiách je táto rola slobodnejšia, v iných menej a viac sa prihliada na cieľovú skupinu z hľadiska obchodných zámerov rádia.

K tým slobodne sa rozhodujúcim patria napríklad Kevin Cole z legendárneho seattleského rádia KEXP a Daniel Baláž zo slovenskej rozhlasovej stanice Rádio_FM. V oboch prípadoch je hudba a jej objavovanie na prvom mieste.

Ten, ktorý v americkom rádiu hrá aj slovenskú hudbu

Ak patríte medzi poslucháčov rádia KEXP a/alebo divákov ich obľúbených in-studio live sessions na Youtube, jeho hlas vám je určite dobre známy. Pod vedením Kevina Colea sa z lokálnej seattleskej rádiovej stanice stala globálne uznávaná nezisková organizácia a komunita zameraná na objavovanie a šírenie zaujímavej hudby z celého sveta.

V minulosti bol súčasťou tímu zodpovedného za spustenie služby Amazon Music a jej uvedenie na trh, pomáhal tiež s vybudovaním Revolution Radio (REV105) v Minneapolise, ktoré je považované za poslednú veľkú komerčnú alternatívnu rozhlasovú stanicu v Amerike. V 80. rokoch dídžejoval na súkromných parties legendárneho Princea a bol jeho osobným priateľom.

Veľmi rád objavuje novú hudbu a cudzia mu nie je ani slovenská tvorba. Vo svojom vysielaní hral napríklad The Ills či Katarínu Málikovú. Bol potvrdený ako hlavný speaker tohtoročnej konferencie a hudobného festivalu novej hudby SHARPE, ktorý sa však napokon ani po presunutí z apríla na septembrový termín nemohol konať z dôvodu pandemických opatrení.

Kevin Cole z rádia KEXP Zdroj: PRKevin Cole v ikonickom štúdiu rádia KEXP

Daniel Baláž stál v roku 1993 ako moderátor a redaktor pri zrode kultového Rádia Ragtime. Neskôr prešiel do verejnoprávneho Rock FM, ktoré pomáhal transformovať do jeho dnešnej podoby - Rádio_FM. Tu pôsobí aktuálne ako hudobný dramaturg, autor a moderátor relácií Experimental, Pomalá hudba a obľúbenej piatkovej podvečernej šou Baláž a Hubinák. Moderuje tiež slovenskú mutáciu programu The Selector zameraného na novú britskú hudbu.

Okrem toho je Daniel Baláž príležitostný bubeník, klávesista a dídžej. Nahral albumy s kapelou Ospalý pohyb/Sleepy Motion, s Ivanom Csudaiom, spolupracoval s divadlom Stoka a so súborom novej hudby Vapori Del Cuore.

O profesii hudobného dramaturga sa Kevin a Daniel spolu pozhovárajú v pondelok 7. decembra o 19:00. Debata bude v anglickom jazyku, sledovať ju môžete na Facebook a Youtube kanáloch LALA Slovak Music Export a tiež na Facebook stránkach mediálnych podporovateľov slovenského hudobného exportu, medzi ktorými nebude chýbať ani Hudba.sk.

Online podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Partnerom podujatia je Veľvyslanectvo USA a mediálnym partnerom Rádio_FM.

Facebook event 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Zuzana Mráziková z občianskeho združenia LALA Slovak Music Export. Viac sa o jeho aktivitách dozviete na webe 
www.musicexport.sk.