Pri príležitosti svojich okrúhlych 60. narodenín pripravil slovenský gitarový mág Henry Tóth ku koncu minulého roka nový autorský album, ktorý nesie jeho meno a obsahuje viac ako dvadsiatku piesní.


Nahrávka obsahuje výlučne inštrumentálne piesne postavené na gitarových linkách a nápadoch uznávaného inštrumentalistu, ktorý bol dlhé roky gitaristom Elánu a spolupracoval aj s Mariánom Čekovským, Richardom Müllerom, Robom Grigorovom, Mariánom Greksom a ďalšími. Nový album Henryho Tótha sa nesie najmä v štýloch blues, rock a jazz, no párkrát hudobník prekvapí aj tanečnejším tempom a aranžmánom.

Hudobník podľa vlastných slov pri tvorbe tohto albumu "konečne prestal naháňať sám seba" a chcel priniesť niečo spontánne pre poslucháčov. Najdôležitejšia preňho bola melódia ako taká a aby si konečne zahral to, čo cítil. "Vyšlo presne to, čo som mal 'na jazyku' a dúfam, že to je tohto diela cítiť. Niektoré nápady sa mi premietali v hlave ako film, takže mám chuť tvoriť ďalej i filmovú hudbu a nevylučujem v dohľadnej dobe nejaké soundtracky k niečomu zaujímavému, ak príde taká spolupráca. Nápadov je ešte stále dosť," hovorí gitarista a skladateľ.

Klávesové nástroje nahrával Ivo Petrík a bicie nástroje Braňo Jurnečka, ktorý album aj mixoval, mastroval a vytvoril tak celkový kompaktný sound. Osviežením nahrávky sú v niektorých skladbách nástroje dychovej sekcie, ktorú tvorili známi inštrumentalisti Mário "Gapa" GarberaPavol Jeňo. Všetky piesne vznikli v novom slovenskom štúdiu SoundbergHill Records pod taktovkou producenta Norberta Müllera a spomínaného Braňa Jurnečku a ich príprava trvala celé leto 2022. Obal albumu pripravil grafik Martin Výbošťok a fotografie nafotil vo svojom ateliéri známy fotograf Martin Fridner.

Album je v predaji na oficiálnej stránke gitaristu www.henrytoth.sk a počúvať ho môžete na všetkých známych streamovacích platformách. 

Redakciu Hudba.sk informoval Branislav Jurnečka. Správu sme upravili.