Po vydaní ostatného albumu Rock or Bust (2014) prišla séria zdrvujúcich správ, po ktorých sa zdalo, že príbeh AC/DC sa blíži ku koncu. O to väčšie je prekvapenie, že na novej štúdiovke albume skupiny sa podieľala štvorica v zložení Brian Johnson, Angus Young, Malcolm Young a Phill Rudd.

Magnet týždňa

Žurnalista Eddie Trunk v rozhovore pre SiriusXM potvrdil, že AC/DC dokončili nahrávanie nového albumu. Už to samotné je dôvodom na oslavu. Ďalším je to, že podľa viacerých zdrojov sú základom skladieb riffy zosnulého gitaristu Malcolma Younga, ktorý žil s bratom Angusom a spoločne napísali stovky skladieb a mnohé z nich boli nahraté, no nikdy nevydané. Práve tento materiál kapela použila, aby zložila novú štúdiovku. Navyše, za mikrofón sa vráti Brian Johnson, ktorý musel dočasne miesto prenechať Axlovi Roseovi kvôli zdravotným problémom. No a do tretice - za bicie sa pri nahrávaní tohto materiálu posadil Phil Rudd. Áno, čítate správne. Prvýkrát od albumu Black Ice (2008) tak AC/DC vydajú album vytvorený zostavou hudobníkov, ktorí spolu fungovali najdlhšie. Chýba len basgitarista Cliff Williams, ktorý sa v roku 2016 rozhodol odísť do dôchodku. Napriek tomu sú očakávania už teraz veľké, takže verím, že ich kapela naplní. (pm)

Šrot týždňa

A opäť tu máme novú časť drámy s názvom KISS. Už sa zdalo, že po naozaj najposlednejšej rozlúčkovej šnúre budeme môcť celú túto kapitolu uzavrieť a spomínať na nich ako kapelu, ktorá vytvorila množstvo skvelých hitov a hudobnú šou dostala na úplne inú úroveň, ako bolo zvykom. V absurdnom slede udalostí tohto týždňa ale najprv frontman Gene Simmons zaútočil v rozhovore pre Guitar World na bývalých členov. Podľa jeho slov chcel, aby Ace Frehley a Peter Criss zahrali s kapelou sem-tam pár skladieb, ale vraj sa na nich nedá spoľahnúť, že by odohrali celý koncert (alkohol, nezodpovednosť, a tak). Frehley zaútočil naspäť a Simmonsa obvinil, že je úchyl a dokonca obťažoval aj Aceovu manželku. Jeho aktuálna partnerka Rachel Gordon dokonca povedala, že kapela údajne ešte v 70-tych rokoch plánovala dať Frehleyho zabiť. A tak. Určite to však nie je koniec. Páni zrejme budú ďalej po sebe štekať a namiesto toho, aby robili hudbu alebo to nadobro zabalili, budú ničiť všetko, čo sa im podarilo vytvoriť. (pm)

Novinky

Posledný album Rammstein patrí medzi najočakávanejšie nahrávky tohto roka. Jeho vydanie už je za rohom - kapela neoficiálne potvrdila termín na apríl. A vyzerá to tak, že prvej ochutnávky sa dočkáme už čoskoro. Na Instagram kapela zavesila foto z natáčania klipu. (pm)

Pozorným očiam fanúšikom neunikne nič. Napríklad ani to, že stránka kapely Tool prešla malými zmenami a objavili sa na nej nové vizualizácie, ktoré sú predzvesťou ďalšej mimoriadne očakávanej novinky. (pm)

A napínajú nás aj Periphery - takisto cez ich web, ktorý začal odpočítavať. Na nulu sa dostaneme v utorok, takže si držte čapice. (pm)

Rodrigo Y Gabriela, teda Rodrigo a Gabriela sú dvaja fantastickí gitaristi a skladatelia. Ich umenie snúbiace inštrumentálne flamenco a progressive rock ste už mali možnosť obdivovať naživo na Colours of Ostrava i na Pohode. Metalový svet príjemne potešili svojou prerábkou hitu Echoes od Pink Floyd. Epická dvadsaťminútovka, ktorá pôvodne uzatvárala album Meddle z roku 1970, dostala od mexického dua príjemnú meditatívnu tvár a maximálnu dávku úcty. (ak)


Mark Tremonti, gitarista Alter Bridge vydal so svojou kapelou Tremonti uplynulý rok štvrtú sólovku A Dying Machine. Na podporu amerického turné vydáva videoklip so živými koncertnými zábermi, sprevádzajúci silnú vypaľovačku Throw them to the Lions. (ak)


VLTIMAS je parádny all-star death metalový projekt bývalého vokalistu a basáka Morbid Angel Davida Vincenta, bývalého gitaristu Mayhem Blasphemera (vlastným menom Rune Eriksen) a bubeníka Cryptopsy menom Flo Mounier. Kapela zverejnila už tretiu skladbu z pripravovaného debutu Something Wicked Marches In, ktorý vyjde koncom marca. Skladba Diabolus Est Sanguis je nekompromisnou, poctivo zahratou mláťačkou bez slabého miesta. (ak)


Fínski klasici Children of Bodom na novom albume Hexed oslávia svoj život v dodávkach, život na cestách, život na turné. Svojim túlavým topánkam sú verní už desaťročia a krásy cirkusantského života opisujú v skladbe This Road. Skladba nakopáva a my sa už nevieme dočkať, kedy požičané dodávky s členmi kapely a vlečkou vercajku dorazia i do našich končín. Doska Hexed vychádza 8. marca. (ak)


Po 15 mesiacoch sa do Bratislavy vráti anglicko-česká úderka, ktorá odmieta umrieť. Cradle of Filth jestvujú už 28 rokov a za tak dlhý čas zaznamenali niekoľko highlightov. Jedným z nich je určite tretia štúdiovka Cruelty & the Beast, ktorý vyšla v roku 1998. Cradle na čele s Danim Filthom tento album zahrajú celý a snáď doplnia i niečo naviac. Turné pomenované podľa poslednej skladby: Lustmord and Tourgasm odbije svoju bratislavskú zastávku 30. apríla. Predkapelou budú nemeckí blackmetalisti The Spirit. Buďte pri tom! (ak)


Steven Wilson zahrá už túto nedeľu v Bratislave a následne v pondelok vo Viedni. Skvelý skladateľ, gitarista a spevák prinesie do bratislavskej Refinery Gallery svoju šou To The Bone, postavenú na úspešnej rovnomennej štúdiovke, ktorá bola jeden týždeň najpredávanejšou v UK rebríčku a tromfla i Eda Sheerana. Všetci fanúšikovia progu, ktorí sa neboja i popových príchutí, si prídu na svoje. Večer otvorí David Kollar - prešovský gitarista, ktorý na albume To the Bone hosťoval. (ak)


Industriálny inžinier Tristan Shone, ktorý keď hrá, vyzerá ako tankista pripravujúci sa na útok, zahrá v našich končinách. Author & Punisher je nekompromisný one-man projekt zo San Diega v Kalifornii, snúbiaci doom metalovú bezútešnosť, strojový zvuk a depresívne texty. Toto nebude vaša obľúbená technopárty, no i tak ide o vystúpenie tak unikátne, že si ho netreba nechať ujsť. Author & Punisher vystúpi v rámci európskeho turné 25. apríla v košickej Tabačkeo deň neskôr v Trnave, v kultúrnom centre zvanom Malý Berlín. V Trnave sa v rovnaký večer predstaví aj drone metalové duo Nadja. (ak)


Haluz týždňa

Kedy vám naposledy padla sánka? Lebo po tomto videu vám aj zuby vypadnú! 4-ročný Justin Wilson II vyzerá na obyčajné decko. Až kým si nesadne za bicie a prepne na svoje alter ego - BabyBoyDrummer. Potom sa začnú diať veci. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/acdc

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Kiss