Na pozvanie amerického gitaristu a zvukového dizajnéra Ricka Coxa dnes (4.2.) začína dvojtýždňová návšteva slovenského hudobníka a skladateľa (nielen) filmovej hudby Davida Kollara v kalifornskom Los Angeles. V tejto chvíli sedí v lietadle nad Atlantikom, no už tri hodiny po prílete začne v štúdiu prvá nahrávacia session.


Pozvaniu predchádzala séria videohovorov, počas ktorých oslovil David Kollar amerického kolegu spôsobom hrania ako aj samotným prístupom k hudbe. Taktiež ocenil originalitu Kollarovho projektu Sonic Pulses, ktorý sledoval prostredníctvom live streamu.

Americký experimentátor Rick Cox sa na hudobnej scéne pohybuje takmer polstoročie a viaceré z jeho aktivít sú prepojené s filmovou hudbou. Od roku 1983 spolupracuje s renomovaným skladateľom Thomasom Newmanom a ako multiinštrumentalista sa podieľal na množstve jeho soundtrackov k dnes už kultovým animákom WALL-E, Hľadá sa Nemo, alebo k filmom Americká krása, 1917, Vykúpenie z väznice Shawshank či k snímkam s Jamesom Bondom.

Pandémiu dokázal využiť na nové príležitosti

"Nakoniec sa ukázalo, že pandémia mala aj niekoľko plusov," hovorí David Kollar. "Počas mojej karantény sme sa s Rickom zblížili, prostredníctvom internetu skúšali spolu hrať a Rick mi pritom pospomínal množstvo zaujímavých historiek zo svojho muzikantského života. Až do svojho nedávneho odchodu honiekoľkokrát týždenne navštevoval vynikajúci trubkár a skladateľ Jon Hassell, podobne sa uňho zvykli zastaviť kultový skladateľ Terry Riley alebo zvukový experimentátor Chas Smith, ktorého gitary zneli napríklad vo filme Duna."

V pozývacom liste Rick Cox deklaroval svoj zámer pootvoriť Kollarovi dvere do sveta filmovej hudby a zoznámiť ho so svojimi spolupracovníkmi. Tvorbu slovenského hudobníka predstavil aj samotnému Thomasovi Newmanovi, čo bol krok k nadviazaniu spolupráce priamo v Newmanovom nahrávacom štúdiu v lukratívnej losangelskej štvrti Pacific Palisades.

David Kollar, 2021 Zdroj: Arnold Horváth

Prešovský gitarista a skladateľ má v oblasti filmovej hudby bohaté skúsenosti. Minulý rok prijal ponuku Slovenského filmového ústavu na skomponovanie hudby k legendárnemu nemému filmu Jánošík (1921), ktorá naživo odznela nielen vo viacerých slovenských mestách, ale tiež na festivale v talianskej Bologni. Na projekcii Jánošíka v bratislavskom kine Lumière participoval aj vynikajúci francúzsky trubkár Erik Truffaz (reportáž), ktorý krátko predtým použil Kollarovu hudbu v multimediálnom projekte v parížskom Louvre. Začiatkom októbra si ho pozval aj ako hosťa na bratislavský koncert svojho kvarteta.

Počas uplynulého roka začal tiež Kollar zaznamenávať rozhovory s viacerými hudobnými kolegami, ktorí sa v pandemickom období ocitli v podobnej neľahkej situácii. V knihe O hudbe a dobe (Hevhetia 2021) sa jeho komunikačnými partnermi stali gitaristi Eivind Aarset a Christian Fennesz, bubeníci Pat Mastelotto (King Crimson) a Marco Minnemann, trubkári Arve Henriksen a spomínaný Erik Truffaz, hudobný skladateľ Zbigniew Preisner, jedna z najikonickejších postáv súčasného progresívneho rocku Steven Wilson. Práve vďaka tejto aktivite a knihe sa začala aj Kollarova spolupráca Rickom Coxom. Rovnocenné dialógy s hudobnými partnermi odhaľujú celé spektrum vnútorných polôh hudobníkov a ponúkajú unikátny pohľad (či návod) na prežívanie tejto nenormálnej doby.

Rozhovor: David Kollar: Ľudia platia za hudbu tak málo ako za teplú vodu

David Kollar (38) je laureátom prestížnych domácich ocenení (Slnko v sieti za filmovú hudbu, cena Esprit za najlepší jazzový album roka, Radio_Head Award), je tiež dvojnásobným finalistom Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Na jeho projektoch pravidelne participujú renomované umelecké osobnosti z celého sveta, viacerí z nich (Steven Wilson, Erik Truffaz, Pat Mastelotto, Arve Henriksen a ďalší) prizývajú Kollara na spoluprácu opakovane. Okrem hudby ponúka aj pohľad do zákulisia tvorby a života nezávislého muzikanta prostredníctvom denníkov, ktoré nájdete na stránke www.davidkollardiary.com.

Redakciu Hudba.sk informoval manažment Davida Kollara. Správu sme upravili a doplnili. Novinky Davida Kollara môžete sledovať na stránkach www.davidkollar.com a www.facebook.com/davidkollarmusic.

Foto: Arnold Horváth

Súvisiaci interpreti: David Kollar