Horúci juhoafrický vietor, ktorý dá odpoveď aj na tie najbizarnejšie otázky - Die Antwoord. Skupina vznikla v Kapskom meste v roku 2008. Jej členmi sú raper Ninja, speváčka Yolandi Vi$$er a DJ Hi Tek. Fanúšikov priťahujú prehnaným a teatrálnym správaním, drzými textami a špecifickým imidžom. Čo je ale za tým všetkým?

Debutový album $O$ z roku 2009 zavesili zadarmo na internet. Celosvetovo známi sa stali v roku 2010 vďaka dvom videám. Najskôr sa na internete objavil rozhovor, resp. minidokument s názvom Zef Side s kultovým dialógom: "Die fokken Antwoord - Čo to znamená? - Odpoveď - Odpoveď na čo? - Čokoľvek, človeče... fuck." Toto video sa stalo referenčným bodom ich bizarnosti, ktorá sa už roky stupňuje každým ďalším videom a aj ich živé vystúpenia sa vymykajú bežnému chápaniu. Formácia, ktorá Marilyna Mansona obrala o pomyselnú korunku kráľa nechutností, na Pohode okrem hitov z debutu ponúkne aj skladby z ďalších dvoch albumov Ten$Ion (2012) a Donker Mag (2014).


Väčšina ľudí sa k tomuto videu dostala až niekoľko mesiacov po jeho zverejnení, na jeseň 2010. Vtedy sa prvý hudobný videoklip Die Antwoord k skladbe Enter the Ninja stal virálnym hitom a trojica dovtedy neznámych juhoafrických podivínov zo dňa na deň ovládla sociálne siete. Raketový štart a enormný úspech kapely v posledných rokoch však nie je ekvivalentom rýchlokvasených hviezd súčasného hudobného priemyslu. Ninja, vlastným menom Watkin Tudor Jones, vystriedal od polovice 90-tych rokov viacero hip-hopových zoskupení.

Tajomstvo ich úspechu zdanlivo spočíva v kombinácii originálnej hudby, výrazného imidžu a silného príbehu. Za tým všetkým je však najmä (pri zbežnom, okamžite odsudzujúcom pohľade neviditeľná) inteligencia, obrovský nadhľad a marketingová genialita, o ktorej efekte možno ani oni sami nesnívali. Vyššie spomenuté atribúty originality, imidžu a príbehu, ktoré sú svätým grálom hľadačov talentov vo veľkých amerických a britských vydavateľstvách, Die Antwoord poňali úplne svojsky - v tradičnom vnímaní toho, čo môže mať úspech u masového publika, ich priam obrátili naruby.


Štýlová chudoba

Prišli z miesta, ktoré na globálnej hudobnej mape dovtedy prakticky neexistovalo, aspoň nie v súvislosti s hip-hopom a elektronickou tanečnou hudbou. Spievajú a rapujú v angličtine s výrazným akcentom a s použitím fráz z juhoafrických jazykov Afrikaans a Xhosa, ktorých významy si musia fanúšikovia vyhľadávať v online slovníkoch. Najmä však so sebou priniesli príbeh o "pseudohnutí" Zef, ktorého pointou je, že chudoba je štýlová a sexi.

Z predmestia jednej z najnebezpečnejších svetových metropol tak spravili živé miesto (akože) udávajúce trendy. Srsť na palubnej doske, tesné, privysoko vytiahnuté džínsy, zvuky synťákov, ktoré by producent súčasnej tanečnej hudby nepoužil, či prehistorické mobily... Die Antwoord sú dokonalou satirou namierenou na juhoafrickú mládež z chudobných štvrtí, ktorá vzhliada k americkým popovým a hip-hopovým hviezdam a ich životnému štýlu. Plytkosť hodnôt mladých ľudí bez vkusu, ktorí sa riadia heslom "čím menej máš, tým okázalejšie dávaj najavo opak" je pritom realitou aj v bohatších krajinách. Možno preto majú Die Antwoord so svojím "Zef štýlom", ktorým zároveň zosmiešňujú "štýlových chudákov" aj luxusom preplácané videoklipy ich vzorov, taký úspech na celom svete.

Apropo, nebránia sa ani priamej brutálnej satire namierenej proti svetovým celebritám. Napríklad v klipe Fatty Boom Boom (na konci článku) to schytala karikatúra speváčky Lady Gaga, ktorej najskôr spravili zo života peklo a potom ju na ulici nechali napospas kráľovi zvierat. A kde by sa na ulici vzal lev? V klipoch Die Antwoord je možné všetko a na šialené námety im často postačia obyčajné stereotypné predstavy bežných obyvateľov západného, resp. severného sveta o tom, že Afrika = safari. Divočina (v urbánnej podobe) je tak spolu s bling-bling imidžom a nadnesenou zvrátenosťou jednou zo základných esencií ich klipov.


Mimochodom, vizuálna tvorba Die Antwoord zaujala aj režiséra filmov District 9 a Elysium - Neilla Blomkampa. Ninju a Yolandi angažoval ako hercov do svojho najnovšieho sci-fi Chappie, kde si zahrajú po boku Sigourney Weaver a Hugha Jackmana. Vo filme stvárnia kriminálnikov, ktorí unesú high-tech policajných robotov. Tých plánujú preprogramovať tak, aby im pomáhali v nelegálnych aktivitách. Film Chappie si môžete už od zajtra (5.3.) pozrieť aj v našich kinách.

Po ovládnutí sociálnych sietí a celosvetovom úspechu kapely, ktorej hudobný štýl najlepšie vystihuje nálepka rap-rave, si ľudia najčastejšie kládli otázku, či sú Die Antwoord a ich dekadencia skutoční. Je zjavné, že je to veľmi dobre premyslená a k dokonalej bizarnosti dotiahnutá póza, no keby to pred fanúšikmi otvorene priznali, čaro by sa stratilo a už by to nebolo také zábavné. Ninja preto na túto otázku odpovedá filozoficky, so svojím hudobným imidžom je plne stotožnený. "Som len prepojený so svojím vnútorným Zef, ktoré má každý. Nie je to ďalšia osoba, ale len rozšírenie, respektíve prehnaná verzia seba samého," povedal pre juhoafricú verziu denníka Times.

Zatiaľ potvrdení účinkujúci na Pohode:

Björk, Die Antwoord, FFS (Franz Ferdinand & Sparks), Einstürzende Neubauten, Roni Size Reprazent, Kaytranada, Young Fathers, Les Ambassadeurs, Eagles of Death Metal, Tom Vek, Tiken Jah Fakoly, Ibeyi, Hybrid Minds, Omar Souleyman, Turbowolf, Kuenta i Tambu, Heymoonshaker, Fat White Family, Dÿse, Too Many Zooz, Fufanu, Bo Ningen, Monikino Kino, Vlasta Popić, Erotic Market, OFF!, Repetitor, Mourn, Pearls Negras.


Text: Anton Repka (Pohoda PR) + Patrik Marflák
Foto: Pohodafestival.sk

Súvisiaci interpreti: Die Antwoord