Cenu českej hudobnej kritiky Apollo si odniesla kapela Please The Trees za album Carp (2015), ktorý nahrala v USA. Ceremoniál sa konal vo štvrtok v pražskom klube Royal. Trio získalo sošku od Maxima Velčovského a Jana Jaroša a tiež 60-tisíc českých korún (v prepočte približne 2200 eur).

Kapela dnes na Facebooku skromne poďakovala za ocenenie a uviedla, že výhru investuje do zorganizovania ďalšieho zo série benefičných koncertov.



O víťazovi rozhodla takzvaná úzka porota v zložení Radek Bureš, Karel Buriánek, Iva Jonášová, Antonín Kocábek, Jana Kománková, Luděk Staněk, Jiří Špičák, Pavel Turek, Honza Vedral a Karel Veselý. Kritici vyberali zo siedmich nominovaných, pričom okrem víťaznej skupiny sa o cenu uchádzali aj Boy Wonder & The Teen Sensations (Radical Karaoke), Klara. (Home), Kittchen (Kontakt), David Koller (ČeskosLOVEnsko), Květy (Miláček slunce) a Tata Bojs (A/B). Poslední štyria menovaní bojovali o trofej už druhý raz. Ani raz však neuspeli. Doteraz ceny získali Bonus, Boris Carloff, Bratři Orffové a Adrian T. Bell.

Please The Trees pochádzajú z Tábora. Okrem štúdiovky Carp majú na konte radové nahrávky Lion Prayer (2007), Inlakesh (2010) a A Forest Affair (2012), za ktorú im Česká Akadémia populárnej hudby udelila cenu Anděl v kategórii Alternatívna hudba. Formáciu tvoria Václav Havelka (spev, gitara), Míra Syrný (basgitara) a Jan Svačina (bicie).

Víťazný album si môžete vypočuť a podporiť kúpou na Bandcampe.



Zdroj: SITA (Cenyapollo.cz, iDnes.cz, Pleasethetrees.com)
Foto: Bet Orten - Pleasethetrees.com

Súvisiaci interpreti: Please The Trees