Záverečné operné gala, ktoré je každoročne vyvrcholením bratislavského festivalu Viva Musica! bude tento rok ešte pôsobivejšie. Presúva sa do totiž do nádherných priestorov Bratislavského hradu, kde sa predstaví očarujúca sopranistka Sonya Yoncheva a vynikajúci bulharský tenorista Stefan Pop.

Víťazi prestížnej speváckej súťaže Placída Dominga Operalia sa v priestoroch Západnej terasy Bratislavského hradu predstavia v klasickom opernom repertoári 30. júna 2012 o 20:00. Najslávnejšie operné árie a duetá zaznejú v sprievode Orchestra Viva Musica! pod taktovkou ruského dirigenta Mikhaila Tatarnikova, hudobného riaditeľa a šéfdirigenta známeho Mikhailovského divadla v Petrohrade.

Pre návštevníkov festivalu, ktorí si vstupenky zakúpili už v predstihu, sa zmena nedotýka. Schéma hľadiska aj ceny vstupeniek zostávajú nezmenené. Čas koncertu sa však presúva z 20:30 na 20:00. Vstupenky na operné gala aj ďalšie koncerty festivalu sú k dispozícii v sieti Ticketportal. Permanentka na päť koncertov (Marián Čekovský, Igudesman & Joo, Nigel Kennedy Quintet, Michael Nyman Band, Vladimír Godár: Mater) sa predáva v sieti Ticketportal za 60 až 80 eur. K dispozícii sú aj lístky na jednotlivé predstavenia.

Biografie

Sopranistka Sonya Yoncheva (1981) je kombináciou krásneho hlasu, hlbokej muzikálnosti a veľkého umenia. Vyštudovala spev a hru na klavíri v rodnom Plovdive a ženevské Konzervatórium. Od víťazstva v speváckej súťaži Operalia, ktorá sa v roku 2010 konala v milánskej La Scale, sebaisto kráča po svetových operných scénach pod ochrannými krídlami samotného Placída Dominga.

Po boku najväčších operných hviezd dokonca spievala na slávnostnom gala koncerte pri príležitosti jeho 70-tych narodenín. Sonya Yoncheva má na konte spoluprácu s mnohými umelcami nielen zo sveta opery, ale aj filmovej či rockovej hudby. V roku 2008 napríklad vystúpila po boku Stinga a Elvisa Costella v opernom projekte Welcome To The Voice v Théâtre du Châtelet v Paríži.

Sonya Yoncheva - Je marche sur tous les chemins (z opery Manon; Jules Massenet) 

Mladý rumunský tenorista Stefan Pop (1987) je víťazom niekoľkých prestížnych speváckych súťaží. Okrem Domingovej Operalie, kde získal aj Cenu publika, zvíťazil v roku 2010 aj na Seoul International Music Competition v kórejskom Soule. Medzinárodnú kariéru odštartoval v roku 2009 debutom v roli Alfreda v Zeffirelliho produkcii La Traviaty v Opere v Ríme.

V nasledujúcej sezóne spieval na scénach Wiener Staatsoper, Deutsche Oper Berlin, Hamburg Staatsoper, Teatro Verdi Trieste alebo v Tel Aviv Opera a spolu s rumunskou opernou divou Angelou Gheorghiu absolvoval turné v Ázii. V tejto sezóne ho okrem iného čaká debut v milánskej La Scale či ďalší koncert s Gheorghiu v Salle Pleyel v Paríži.
Operná súťaž Placída Dominga Operalia je jednou z najvýznamnejších speváckych súťaží na svete, kde odborná porota každý rok vyberá štyridsať operných spevákov a speváčok z viac ako tisícky účastníkov vo veku 18-30 rokov.

Angela Gheorgiu a Stefan Pop - O Soave fanciulla (z opery La Boheme; G. Puccini)

O festivale

Viva Musica! 2012
 odštartuje 23. júna na Hlavnom námestí koncertným podujatím Tribute to Jaro Filip, na ktoré bude vstup voľný. Pokračovať bude 24. júna na Nádvorí Starej radnice podujatím Fragile deťom. Na Hlavnom námestí uvedie slovenský dirigent Juraj Valčuha so 100-členným orchestrom v piatok 29. júna jedno z najkontroverznejších diel v dejinách klasickej hudby - Stravinského kultové Svätenie jari.

Na festivale sa predstaví aj kvintet anglického huslistu Nigela Kennedyho či britský skladateľ Michael Nyman so svojou skupinou. Festival ponúkne aj projekt Mater slovenského skladateľa Vladimíra Godára. V Starej tržnici ho 28. júna predstaví speváčka a huslistka Iva Bittová a svetovo uznávaný súbor starých nástrojov Solamente naturali. Potvrdený je aj koncert dvojice Igudesman & Joo, ktorá sa 25. júna v Bratislave predstaví s projektom A Little Nightmare Music.

Viva Musica! festival vznikol v roku 2005 s ambíciou vytvoriť letný festival s naozaj hodnotným umeleckým prínosom. Od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom vystúpenia klasickej hudby, jazzu a world music a to formou príťažlivou pre všetkých - často pod holým nebom, uprostred letného bratislavského Starého mesta a to aj bez nutnosti platiť vstupné.

Prehľad programu 8. ročníka festivalu Viva Musica! v Bratislave:

23. 6., 20:00, Hlavné námestie - Tribute to Jaro Filip (vstup voľný)
24. 6., 17:00, Nádvorie Starej radnice - Fragile deťom
24. 6., 20:00, Stará tržnica - Marián Čekovský a hostia
25. 6., 20:00, Stará tržnica - Igudesman & Joo: A Little Nightmare Music
26. 6., 20:00, Stará tržnica - Nigel Kennedy Quintet
27. 6., 20:00, Stará tržnica - Michael Nyman Band
28. 6., 20:00, Stará tržnica - Vladimír Godár: Mater - v podaní Ivy Bittovej a súboru starých nástrojov Solamente naturali
29. 6., 20:00, Hlavné námestie - Svätenie jari - v podaní 100-členného orchestra pod vedením slovenského dirigenta Juraja Valčuhu (vstup voľný)
30. 6., 20:00, Bratislavský hrad - Operné gala: Sonya Yoncheva & Stefan Pop

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská, PR manažérka festivalu Viva Musica! 2012. Viac na www.vivamusica.sk.