Na piatom ročníku Uprising Reggae festivalu, ktorý sa uskutoční 24. a 25. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch, sa predstavia aj britskí priekopníci dancehallu a ragga-junglu Top Cat a Tenor Fly. Ich spoločné vystúpenie bude jedným z vrcholov na najmenšom, no bezpochyby najhlučnejšom pódiu Mungo's Station.

Top Cat sa narodil v Manchestri do jamajskej rodiny, pričom svoju hudobnú kariéru odštartoval koncom 70. rokov počas svojej prvej návštevy Jamajky. Po návrate do Veľkej Británie začal hosťovať na rôznych soundsystémoch ako napríklad Sledge Hammer a Viking, až sa v roku 1989 dostal ku Sir Coxsone Sound, kde sa spoznal so svojím hudobným spoločníkom - Tenor Flyom.

V Británii nastal začiatkom deväťdesiatych rokov boom elektronického štýlu jungle music, ktorého aktéri s obľubou používali sample z reggae a dancehallovej hudby. Keď sa na undergroundovej scéne objavil junglový remix Top Catovho hitu Love Mi Sess z roku 1988, spevákovi sa to spočiatku nepáčilo. Postupne však novému zvuku prišiel na chuť a v roku 1994 založil vlastný jungle label, 9 Lives Records, pod ktorým vydáva remixy svojich starých dancehallových hitov ako aj nové treky.

Top Cat - raritné video zo začiatku 90. rokov

Top Cat patrí k najtalentovanejším britským MCs, počas svojej kariéry dostal štyrikrát ocenenie MC of the Year a je zároveň jediným umelcom, ktorý ho získal za reggae aj jungle scénu. Na konte má okrem spomenutého Love Mi Sess hity ako Over U Body, Push Up U Lighta, Wine Up U Body, garage skladby Rip Groove a Spend The Night a úspešné albumy Sensimilla Man (1989), Cat O Nine Lives (1993), Rumble in The Jungle (1994), na ktorom spolupracoval s minuloročnou hviezdou Uprisingu Generalom Levym, The Most Sensational (1994) či spoločný album s Tenor Flyom s názvom Two Veterans (2006).

Top Cat - Push Up U Lighta (Upstart, 90. roky)

Tenor Fly začínal ako dídžej v roku 1985 v spomínanom soundsystéme Sir Coxsone Sound, jeho prvý singel Ruff Neck Fashion však vyšiel až v roku 1989. Krátko na to prišla spolupráca s legendárnym Rebelom MC (Congo Natty), z ktorej vzišli úspešné single Coming on Strong a Wickedest Sound.

Neskôr spolupracoval aj s ďalšími hviezdami reggae, dancehall a ragga scény ako sú Barrington Levy a Super Cat, Daddy Freddy či Ricky Tuffy. V roku 1997 hosťoval v skladbe B Boy Stance od breakbeatovej legendy Freestylers a jeho vokál znie aj v hite Tarantula od austrálskej drum&bassovej úderky Pendulum.

Top Cat a Tenor Fly (Upstart, 90. roky)

Na festivale okrem toho vystúpia aj jamajsko-americký spevák Tarrus Riley s The Blak Soil Band, legenda roots reggae Max Romeo, americká hip-hopová skupina Delinquent Habits, jamajský spevák Ras Zacharri, nemecká skupina Irie Révoltés a ruský spevák Steppa Style. Vstupenky na festival sú v predpredaji v sieti Ticketportal, cena permanentky je 23 eur, pričom táto cena platí do 6. mája. Potom budú stáť lístky 27 eur.

Top Cat a Tenor Fly v známom pirátskom rádiu Origin FM

Zdroj: Uprising.sk, archív Hudba.sk
Foto: Uprising.sk