Americká rocková kapela Eagles žaluje majiteľov mexického Hotela California v meste Todos Santos. Tí podľa zástupcov skupiny neoprávnene spájajú miesto s hitom aj albumom formácie Hotel California z roku 1976.

Podľa žaloby, ktorú podali v pondelok v Los Angeles, majitelia tiež púšťajú v ubytovacom zariadení s jedenástimi izbami tvorbu skupiny a predávajú tričká a ďalší tovar súvisiaci so spomínanou skladbou aj štúdiovkou. Skupina Eagles v žalobe požaduje, aby majitelia prestali používať súčasný názov, nespájali miesto s formáciou a jej hudbou, a zároveň chce od hotela bližšie nešpecifikované odškodné.

Zaujímavosťou je, že ubytovacie zariadenie v Todos Santos nieslo názov Hotel California už od svojho otvorenia v roku 1950, teda viac než 20 rokov predtým, než kapela vôbec vznikla. Odvtedy však majitelia hotela jeho meno niekoľko ráz zmenili. V roku 2001 ho kúpili Kanaďania John a Debbie Stewartovci, ktorí mu vrátili pôvodný názov a začali využívať repertoár skupiny na pritiahnutie návštevníkov.

Pieseň Hotel California podľa členov Eagles neodkazuje na žiadne konkrétne miesto, hoci na obale samotného albumu je fotografia hotela The Beverly Hills v Kalifornii. Muzikanti ju použili bez povolenia, čo však majiteľom hotela napokon neprekážalo, keďže po vydaní albumu sa u nich zvýšil záujem o ubytovanie.


Eagles vznikli v roku 1971 v Los Angeles. O rok vydali prvý, eponymný album, po ktorom nasledovali nahrávky Desperado (1973), On the Border (1974), One of These Nights (1975), spomínaná Hotel California (1976) a The Long Run (1979). V roku 1980 sa kapela rozpadla, no v roku 1994 sa muzikanti vrátili na scénu. Ďalší album však vydali až v roku 2007 pod názvom Long Road Out of Eden. S najväčšou pravdepodobnosťou je aj posledným, keďže minulý rok v januári zomrel jeden z dvojice hlavných skladateľov a frontmanov skupiny Glenn Frey.

Medzi ďalšie známe single kapely patria napríklad aj Best of My Love, One of These Nights, Lyin' Eyes, Take It to the Limit, New Kid in Town či Heartache Tonight. Eagles patria medzi najúspešnejšie skupiny v histórii, predali viac ako 150 miliónov kópií nahrávok. Dvojtýždenník Rolling Stone zaradil Hotel California na 37. miesto v rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias a v roku 2004 kapelu tento magazín zaradil na 75. priečku rebríčka 100 najlepších interpretov všetkých čias. Šesťnásobných držiteľov ceny Grammy uviedli v roku 1998 do Rock'n'rollovej siene slávy.

Vypočujte si album Hotel California na Deezeri:



Zdroj: SITA (bbc.com, archív), Hudba.sk
Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Eagles