Dievča (na lásku nie je čas) je názov prvého singla z pripravovanej novej štúdiovky Mira Žbirku. Rovnako ako album Miro spred troch rokov, aj jeho nasledovníka nahráva v legendárnom londýnskom štúdiu č. 3 na Abbey Road. V novinke v spolupráci s anglickými hudobníkmi posúva svoj zvuk do polohy, v akej ho často nepočuť.

Temnejšiu atmosféru skladby predurčil už samotný text, ktorého autorom je básnik Jozef Urban. "Je to jeden zo skvelých textov, ktoré mi doma zostali po Jožovi a čakajú na svoju hudobnú podobu. Prišiel jeho čas a verím, že tak, ako oslovil mňa osloví aj poslucháčov," povedal o skladbe autor hudby Miro Žbirka.

Pesnička začína celkom nevinne ako typický príjemný pop rock, na aký sme uňho zvyknutí a aký ponúkol aj na spomínanom albume Miro (2015). Výnimkou na ňom bola skladba All My Days, ktorá aj na koncertoch vynikala gitarovejším zvukom. V prípade novinky Dievča (na lásku nie je čas) je to však o niečo rafinovanejšie.

Zaujímavú zmenu nálady a atmosféry naznačia dramatické tóny klavíra až po 50 sekundách a celé to napokon vyvrcholí až v poslednej minúte, kedy príjemné harmónie klavíra, akustickej gitary, zvonkohry a vokálov nahradí úplne iný zvuk. Skladba sa náhle "zelektrifikuje", spevákov hlas je zmodulovaný a do popredia sa dostávajú elektrické gitary a efekty. Škoda, že to skončí tak rýchlo, snáď na albume bude podobných momentov viac a na ďalšie rozvinutie tohto rockovejšieho smerovania dôjde aj na koncertoch.


Videoklip z módnej šou 

Skladba Dievča (na lásku nie je čas) dnes vychádza aj v anglickej verzii pod názvom Darling s textom legendárneho textára, básnika a muzikanta Petea Browna z kapely Cream. Videoklip k singlu nakrútil Mirov syn David Žbirka 6. apríla v Londýne na netradičnej módnej šou mladých módnych návrhárov a študentov Peekaboo presents: BYOB Fashion Show.

"Opäť sme sa dostali do situácie, že syn dirigoval otca, ale David bol ku mne slušný a zvládli sme to bez problémov. Už sme zvyknutí... A navyše, neviem, ako sa mu to podarilo, ale zohnal do klipu hádam najkrajšie dievča v Londýne," zhodnotil spoluprácu s úsmevom Miro Žbirka.

Ďalší slovensko-anglický dvojalbum

Zostavu hviezdnych muzikantov, s ktorými Meky nový album nahráva, tvoria Blair Cunningham (bicie), Robbie McIntosh (gitary), Hamish Stuart (basgitara) a Dean Ross (klávesy), ktorých si stálica slovenskej populárnej hudby požičala od Paula McCartneyho. Doplnila ich dvojica hudobníkov, ktorí sa podieľali aj na jeho predošlom albume, gitarista Pearse McIntyre a producent Rob Cass.

Spoločne pracujú na všetkých skladbách, ktoré vyjdú v septembri na novom slovensko-anglickom dvojalbume. Do života ho Miro Žbirka uvedie na špeciálnych októbrových koncertoch v Prahe, Brne a Bratislave. Ďalšie koncerty odohrá v polovici decembra v Žiline a v Košiciach v rámci Vianočného Symphonic Tour.

Termíny vianočných symfonických koncertov v roku 2018:   

15. 12. - Žilina, Zimný štadión
18. 12. - Košice, Steel aréna

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Rado Mešša. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.zbirka.cz www.facebook.com/MiroZbirka.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk