Nový dokumentárny film, koncertné DVD, dalšie diely obľúbeného televízneho programu, špeciálne kinoakustické turné, rozsiahly spevník a výber najväčších hitov. To všetko si chystá pre svojich fanúšikov na rok 2020 Miro Žbirka. Realizáciu jeho plánov trochu pozastavila súčasná situácia, ale všetky zostávajú v platnosti.

Čas bez verejného vystupovania navyše Miro Žbirka využil na intenzívny online kontakt s fanúšikmi. Koncert zo skúšobne, debata o vzniku pesničiek a gitarová lekcia akordov na sociálnych sieťach zaujali a začiatkom mája k nim pribudla aj klavírna lekcia obľúbených skladieb.

Už v pondelok 11. mája vychádza DVD s kompletným záznamom minuločného koncertu na oslavu 40. výročia Mekyho sólovej kariéry. Po odvysielaní skráteného záznamu v televízii si tak fanúšikovia môžu kedykoľvek v plnej dĺžke pripomenúť túto veľkú hudobnú udalosť s exkluzívnymi hosťami, medzi ktorými boli Katarína Knechtová, Martha, škótska speváčka Eddie Reader, ale aj svetoznámi anglickí a americkí hudobníci multiinštrumentalisti, s ktorými Meky nahrával Double Album. 


Talkšou Doupě sa vráti na obrazovky

Miro Žbirka sa tento rok vráti aj na televízne obrazovky. Vznik nových častí druhej série jeho hudobnej talkšou Doupě síce na chvíľu tiež pozastavili krízové opatrenia, ale už čoskoro ich Česká televízia začne nakrúcať. Meky v nich opäť zaspieva, no hlavne vyspovedá mnoho zaujímavých hostí. Divákov určite poteší predĺžený vysielací čas programu a veľa nečakaných hudobných vystúpení v unikátnom priestore pražského klubu Doupě, ktorý je netradičný v tom, že má pódium väčšie ako hľadisko.

Už v nedeľu 10. mája o 20:00 môžete na ČT Art a na internete sledovať priamy prenos akustického koncertu z klubu Doupě. Zatiaľ iba bez divákov, ale s prísľubom postupného otvárania klubov a nakrúcania ďalších častí programu. Zároveň sa tak uzavrie pomyselný kruh od koncertu zo skúšobňe, ktorý Meky so skupinou zahral už 17. marca, až po koncert v klube, ktorý na ďalší deň otvára svoje brány, aj keď zatiaľ iba v špeciálnom režime.


Hudobný a životný príbeh vo filme Meky

"Je toho dosť, čo máme tento rok stihnúť. Musím sa na to dobre pripraviť, ale všetko sa vzájomne dopĺňa. Teším sa, že sa podarilo dokončiť dokumentárny film Meky, dostať do neho zaujímavé veci, ľudí, miesta aj piesne. Bolo to náročné nakrúcanie, ale režisér bol neúnavný a dostal zo mňa aj to, čo o sebe neviem," povedal s úsmevom o novom dokumente Miro Žbirka.

Jeho hudobný a životný príbeh sa tak po životopisnej knihe Zblízka od Honzu Vedrala objaví aj v dokumentárnom filme. Režisér Šimon Šafránek, držiteľ Českého leva a ďalších cien za výborný dokument King Skate, ho s Mekym nakrúcal celý minulý rok v Prahe, Bratislave a Londýne. Nakrútený materiál obohatí aj množstvo unikátnych záberov, ktoré štáb objavil v archívoch počas príprav. Nový dokument by sa mal do kín dostať už v lete. K filmu sa pripravuje aj exkluzívne Cinema Acoustic Tour 2020, s ktorým spevák na jeseň zavíta do vybraných slovenských a českých miest. Termíny a miesta koncertov budú zverejnené už čoskoro.

Pre všetkých, ktorí si chcú zahrať a zaspievať skladby Mira Žbirku so správnymi akordami a textom, vyjde tento rok špeciálny spevník Songbook. Takmer všetky skladby z úspešnej, viac ako štyridsaťročnej sólovej kariéry speváka a skladateľa doplnia príbehy vzniku jednotlivých skladieb, ktoré z Mekyho spomienok napísal český hudobný publicista Vašek Hnátek. "Zo vznikajúceho spevníka mám radosť, snažil som sa spomenúť si na príbehy piesní, z ktorých sa mnohé objavia aj na novom Best Of 3CD, ktoré na Cinema Acoustic Tour aj pokrstíme," uzatvára spevák.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Rado Mešša z agentúry Pro:messa. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka