Príprava festivalu Atmosféra, ktorý sa tradične koná začiatkom augusta na lúke neďaleko Hontianskych Nemiec, je v plnom prúde. Organizátori sa pripravujú v súlade s bezpečnostnými opatreniami na deviaty ročník festivalu s kapacitou tisíc návštevníkov.

Koronavírus a opatrenia spojené s bojom proti nemu významne poznačili život každého človeka. Touto situáciou veľmi utrpela aj kultúra a kreatívny priemysel - a to nielen na Slovensku. V roku 2020 sa konalo len sporadické množstvo hromadných podujatí. Mali medzi nimi byť aj menšie vydania festivalu Atmosféra, ktoré sa pod názvom Nádych s Atmosférou mali konať počas troch augustových víkendov, no z tohto ambiciózneho plánu napokon zišlo.

Po sklamaniach z roku 2020 však začali organizátori posledných týždňov pociťovať veľkú nádej a pustili sa do prípravy síce menšej, no o to srdečnejšej a radostnej verzie festivalu. Uskutoční sa od 6. do 8. augusta na tradičnom mieste - na lúke pri vinohradníckej osade Vinice neďaleko obce Hontianske Nemce.

"Náznaky zlepšujúcej sa epidemiologickej situácie, ako aj možnosť očkovania, do nás vlievajú veľkú nádej. Púšťame sa do organizácie festivalu Atmosféra pre tisíc ľudí a veríme, že tento rok sa nám ju podarí doviesť do zdarného konca," hovorí hlavná organizátorka podujatia, Gretka Pavlovová.

Deviaty ročník v znamení nového začiatku

"Epidémia veľmi spomalila, doslova až zastavila tempo našich životov a vieme, že aj keď sa situácia zlepší, ešte dlho budeme deliť čas na pred a po epidémii. V rámci komunikácie sme sa rozhodli pokračovať s vizuálom, ktorý pre pôvodnú Atmosféru 2020 vytvorila slovenská ilustrátorka Tina Minor. Skladá sa z dvoch základných farieb - čiernej a bielej - a v kontexte všetkých súvislostí je pre nás symbolikou nového začiatku," dopĺňa Pavlovová. 

Organizátori si plne uvedomujú význam bezpečnostných opatrení a pripravujú sa na viacero variantov. S ohľadom na súčasnú situáciu je najpravdepodobnejšia možnosť, že Atmosféra sa bude konať s kapacitou 1000 návštevníkov (štandardná kapacita je 2000 ľudí).

"Vývoj opatrení sledujeme každý deň a sme pripravení reflektovať vládne nariadenia v akomkoľvek rozsahu. Predpokladáme, že spustenie Čakárne pre vekové skupiny od 16 rokov znamená to, že začiatkom augusta už značná časť potenciálnych návštevníkov bude zaočkovaná. Takisto sa pripravujeme na možnosť vytvorenia mobilného odberového miesta (MOM) pre antigénové testovanie pri vstupe do areálu. Veľmi nám na bezpečnosti záleží, rovnako však aj na tom, aby sa Atmosféra aspoň v nejakom rozsahu mohla uskutočniť."

Deviaty ročník festivalu Atmosféra sa minulý rok nekonal, preto si návštevníci mohli svoje zakúpené vstupenky presunúť na rok 2021. Ťažko odhadnúť, ako sa bude v súčasnej situácii vyvíjať predpredaj, majitelia minuloročných vstupeniek však predstavujú už tretinu plánovanej kapacity Atmosféry 2021, preto Pavlovová odporúča kúpu lístkov neodkladať. Program podujatia organizátori predstavia v najbližších týždňoch.

Všetky podrobnosti a aktualizované informácie o festivale nájdete na oficiálnej stránke festivalatmosfera.sk a na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Redakciu Hudba.sk informovala organizátorka festivalu Gretka Pavlovová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Vizuál: Tina Minor