Pod hlavičkou medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie doteraz vyšlo osem albumov. Nové CD Soli Deo Gloria prináša nahrávku z koncertu vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave v roku 2021. Organista Ján Vladimír Michalko sa ním rozlúčil s koncertnou kariérou, vďaka ktorej sa zapísal do dejín slovenskej hudby ako jedna z najvýraznejších osobností domáceho interpretačného umenia.

Soli Deo Gloria (Sláva jedinému Bohu), týmito slovami končieval nemecký barokový génius Johann Sebastian Bach svoje partitúry. Záznam koncertu z festivalu Konvergencie 2021 je poctou kráľovskému nástroju, jeho majstrom i umeniu slovenského organistu, pedagóga a dlhoročného kantora vo Veľkom evanjelickom kostole Jána Vladimíra Michalka. Vystúpením na Konvergenciách sa rozhodol zakončiť svoju impozantnú umeleckú kariéru, ktorej súčasťou sú stovky koncertov na Slovensku i v zahraničí, desiatky zvukových záznamov, ale aj premiéry diel slovenských skladateľov.

Spolu s priateľmi hudobníkmi Jurajom Bartošom (trúbka), Borisom Lenkom (akordeón) a Jozefom Luptákom (violončelo) priniesli návštevníkom nezabudnuteľný, takmer meditatívny zážitok, ktorého atmosféra zostala zachytená nielen na nahrávke, ale aj na fotografiách v priloženom booklete.

J. Lupták, J. V. Michalko, J. Bartoš a B. Lenko Zdroj: Katarína Bubeníková
Pre J. V. Michalka bolo vydanie každého albumu – a boli ich desiatky – vždy dôvodom k radosti a vďačnosti. V tomto prípade sa však podľa neho udialo niečo celkom výnimočné.

"Zaznamenanie koncertu a vydanie tohto albumu je pre mňa výrazným znamením, prejavom Božej lásky a priateľstva Juraja, Borisa, Jozefa. Na koncerte, ktorým som ukončil svoju skoro 50-ročnú koncertnú činnosť, sa podarilo prostredníctvom spojenia dôkladne premyslenej, naplánovanej dramaturgie a otvoreného voľného priebehu vytvoriť zvláštnu, nezabudnuteľnú atmosféru 'dynamického pokoja'. V unikátnom priestore Veľkého evanjelického kostola vznikli prepojením nadčasovej hudby Messiaena a Bacha s improvizáciami v konkrétnom čase predpoklady pre mimoriadny estetický zážitok. Soli Deo Gloria znamená pre mňa výzvu a motiváciu k takej oslave Boha, ktorá upriamuje súčasne pozornosť na človeka, prináša pomoc, presadzuje spravodlivosť, úctu k človeku a celému Božiemu stvorenstvu."

Výnimočnosť priateľstva s Jánom Vladimírom Michalkom potvrdil Boris Lenko: "Bodaj by každý stretol človeka, ktorý ho vie múdro viesť a pomáhať vyviesť z hlúposti. (...) Ja neverec mám vďaka nemu bližšie k viere. Pritom o Bohu sa nebavíme. Ale je v každom jeho slove. V každom hľadaní. V každej pravde. V hudbe."

Ako prezradil Jozef Lupták, idea programu koncertu Soli Deo Gloria "vznikla 30. mája 2021 na nedeľných bohoslužbách vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici, kde sme prišli s priateľmi zahrať Vladovi Michalkovi k jubileu. Pri jeho improvizáciách a hre, ktoré ma ako vždy nadchli, som si povedal, že ho musím konečne pozvať na Konvergencie. Bol to pre nás mimoriadny večer, ktorý sme zachytili aj na toto CD a celým jeho spracovaním sme chceli vzdať hold a vďaku osobnosti, ktorou Ján Vladimír Michalko je. Verím, že pre všetkých to bude rovnaký zážitok."



Vydanie albumu Soli Deo Gloria z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Autori: Johann Sebastian Bach / Johann Christian Heinrich Rinck / Olivier Messiaen / improvizácie
Dramaturgia koncertu: Ján Vladimír Michalko
Vydavateľ: Konvergencie
Edícia: Konvergencie LIVE

Súčasťou albumu je aj možnosť stiahnutia digitálnych audio súborov.

Zoznam skladieb na CD Soli Deo Gloria:

Johann Christian Heinrich Rinck
 (1770 – 1846)
Prelúdium a fúga na B-A-C-H 
J. V. Michalko
Improvizácia na B-A-C-H  I (J. Bartoš)
Improvizácia na B-A-C-H  II (B. Lenko)
Improvizácia na B-A-C-H  III (J. Lupták)
Improvizácia na B-A-C-H  IV (J. Bartoš, J. Lupták)
Improvizácia na B-A-C-H  V (J. V. Michalko)

Johann Sebastian Bach
 (1685 –1750)
Chorálová predohra "Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ" BWV 639 
J. V. Michalko

Olivier Messiaen
 (1908 – 1992)
I. Adoro Te (Livre du Saint-Sacrement)
Le Banquet Céleste: "Celui qu mange ma chair et boit mong sang demeure en moi et moi en lui."
J. V. Michalko

Improvizácia na modálnu tému (Modus 1 O. Messiaena) 
J. Lupták, B. Lenko, J. Bartoš, J. V. Michalko
Soli Deo Gloria (príhovor J. V. Michalko)

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Konvergencie Mária Hejtmánková. Správu sme upravili.