Popri "katovi" Paľovi Haberovi, speváčke Marte Jandovej a skladateľovi Ondřejovi Soukopovi sa v rozhodcovskom kresle ďalšej série Česko Slovenskej SuperStar objaví aj na Slovensku takmer neznáma speváčka a moderátorka Klara Vytisková. Spoznať ju môžete aj vďaka čerstvo zverejnenému singlu Home.

30-ročná hudobníčka minulý rok na jeseň priviedla na svet dcéru Emilie. Radostná udalosť v jej živote síce oneskorila prípravu prvého sólového albumu, ale zároveň mala výrazný vplyv na jej tvorbu. Momentálne preto prináša singel Home (domov), ktorý je o rodine a rešpekte k nej.

"Je skvelé mať okolo seba ľudí, ku ktorým sa môžete vracať. Niekto si možno myslí, že nie je cool vracať sa domov. Pre mňa je ale moja rodina a moji kamoši práve to 'doma' a sedieť pri veľkej večeri a viesť reči s ľuďmi, ktorých máte radi, mi príde naozaj, naozaj cool," vyznala sa čerstvá porotkyňa.

Rodinný aspekt skladby ešte zosilňuje účasť mladšej sestry Terezy (bubeníčka a speváčka), ktorá ju v skladbe doprevádza pod pseudonymom Edna Green. O produkciu sa postaral skúsený Lukáš Chromek.


Od jazzu k indie popu

Klára Vytisková sa narodila 3. mája pred 30 rokmi v Prahe. Pôvodne študovala jazzový spev na Konzervatóriu Jaroslava Ježka. Podľa životopisu na vlastnej webstránke sa do písania a skladania vlastných skladieb púšťala už počas tohto obdobia. Hosťovala v niekoľkých kapelách, okrem iných aj v českej folkovej kapele Neřež. K nej sa dostala vďaka otcovi Vladimírovi Vytiskovi, ktorý bol v tejto skupine kontrabasistom. Zaujímavou zhodou okolností je, že Neřež aktuálne vystupuje aj s víťazkou prvej slovenskej SuperStar Katkou Koščovou. Akoby ich cesty viedli presne opačne...

U Kláry Vytiskovej sa práve v tom období začali miešať jej hudobné chute. Od jazzu prešla k folku, a ten opustila pre multižánrovú kapelu Toxique. Tú založila spolu s gitaristom Patrikom Karpentskim. Na Slovensku táto retro-pop/soulová formácia inšpirovaná hudbou Amy Winehouse, Moloko či Morcheeby veľa vody nenamútila, no česká hudobná scéna bola z Toxique nadšená a kritici sľubovali speváčke veľkú budúcnosť. Svedčí o tom aj zisk ceny Objav roka za rok 2008 v odbornej ankete Anděl (česká obdoba Grammy), či nominácia Vytiskovej v kategórii Speváčka roka. To bolo znamenie pre štart sólovej kariéry.


Prečo si ju vybrali do SuperStar?

Klárin prvý oficiálny sólový počin pochádza z roku 2013. Vtedy vydala mladá speváčka pod pseudonymom KLARA. celkom odvážnu lastovičku v podobe Country Girl. Skladba bola produkovaná v slovenskom štúdiu Littlebeat (Majk Spirit, Celeste Buckingham, Zdenka Predná...) a hosťuje v ňom americká raperka Ambryzy. Možno sa to dalo čakať, ale nie úplne mainstreamovo znejúca, no o to viac originalitou pútavá skladba nemala rozhlasovú podporu. Druhý singel Survival už podporili aj rádiá a pesnička sa v českom éteri dostala do desiatky najhranejších domácich piesní. 

Čerstvá mamička a multižánrová speváčka by mohla do súťaže priniesť nielen dobre mienené rady, ktoré jej umožňuje univerzálne zameranie či fundovanosť v podobe hudobného vzdelania. Tiež môže byť súťažiacim nápomocná v rámci nových spôsobov prejavu či sebaprezentácie. Speváčka je totiž, súdiac podľa videoklipov, sama sebou a nebojí sa experimentovať s čímkoľvek. Sleduje trendy aj v móde a dokáže si ich prispôsobiť, o čom zase svedčí jej novovytvorený fashion blog. To, čo je aktuálne v hudbe "in", sleduje aj vďaka programu Meduza, ktorý v Českej televízii moderuje.

Skúsenosti s hudbou ani s vystupovaním na televíznych obrazovkách jej teda rozhodne nechýbajú. A že ju doteraz na Slovensku nikto nepoznal? Na jeseň sa to určite zmení.


Autor: Marek Majzon (zdroje: Renáta Tomášová z Warner Music, Elle, KlaraVytiskova.cz)
Foto: PR / Warner Music