Koncom roka 2015 ohlásila košická kapela Kolowrat prestávku, ktorú prerušila len niekoľkými vystúpeniami, vrátane koncertu na Pohode. Teraz sa vracia s akustickým albumom Bichrom, na ktorom prezentuje charizmatické streetfolkové verzie svojich skladieb. Ukážkou je pieseň To my nie sme, ktorú kapela zverejnila s videoklipom.

Bichrom sú dve farby. Dve farby z celku. Z obalu i výplne zostalo toľko, aby to držalo pokope. Len jedna gitara a jeden spev. Takýto koncept si pre svoje nové dielo vymyslela kapela Kolowrat, ktorá od roku 2006 vydala tri albumy na značke Slnko Records. Bichrom obsahuje výber piesní z týchto albumov, zaznamenaných v akustickej podobe v štúdiu počas pandémie. 

"Keď sme s Jankom Horňákom (pozn. ďalším členom kapely) hrávali naše akustické vystúpenia, otázka ich zaznamenania tu bola, ale nedostali sme sa k tomu. Zhruba pred rokom, uprostred prvého lockdownu, sme si povedali, že keď sa to trochu uvoľní, mali by sme to skúsiť. Z playlistu koncertov sme vybrali jedenásť piesní, najmä podľa pocitu, čo nám spolu fungovalo viac a čo menej," hovorí spevák Rasťo Rusnák. 

Výber prestupuje všetkými troma albumami Kolowratu, strieda rýchlosť i nálady a zo všetkých síl sa snaží, aby farieb na ňom bolo nakoniec viac ako dve. Minimalistický charakter nahrávky dopĺňa aj sprievodné video ku skladbe To my nie sme. 


Album Bichrom vychádza digitálne 4. júna vo vydavateľstve Slnko Records. V pláne je aj výroba fyzických nosičov v prípade, že sa nazbiera aspoň 30 záujemcov o CD.

O kapele

Tvorba košickej kapely Kolowrat si vyslúžila pomenovania ako "gitaroví melancholici", či "mluvčí městské poetiky". Skupina debutovala albumom Vrany sa vracajú v roku 2006. Za druhý album Slnko je vo veži získali tri nominácie na Radio_Head Awards za rok 2009 (poslucháčska cena Album roka, Cena kritikov a Singel roka za pieseň Ja a slečna Ts). V októbri 2013 vydal Kolowrat album Pobiť sa/utiecť.

Koncom roka 2015 ohlásila skupina prestávku, ktorú prerušila zatiaľ iba niekoľkými akustickými vystúpeniami v rokoch 2017-2019 a v plnej zostave jediným koncertom na Pohode 2018. Zostavu kapely tvoria spevák, skladateľ a textár Rastislav Rusnák, gitaristi Peter Lorko a Róbert Rímsky, basgitarista Janko Horňák a bubeníčka Zuzana Ďurčeková.

Vypočujte si celý album Bichrom na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Ondrej Koščík

Súvisiaci interpreti: Kolowrat