Janko Kulich je pesničkár, ktorý sa neberie príliš vážne a vo svojich textoch trefne a s nadhľadom opisuje bežný život v malom slovenskom meste. K tomu patria v tomto období aj hody a jarmoky, a práve o nich je jeho najnovšia veselá pesnička Pri stánků, ktorú zverejnil spolu s videoklipom.

Ako prezrádza Janko Kulich, názov skladby schválne odkazuje na českú folkovú hymnu bratov Nedvědovcov. Podobnosť s originálom tu však nie je, práve naopak. Humorné pesničkárstvo je podporené novým zvukom Kulichovej skupiny Kolegium, ktorá za posledný rok prešla výraznými zmenami.

Do skupiny pribudla mladá trubkárka Anita Gardlíková, ale aj skúsený bubeník Igor Haveta zo skupiny Banda Americano. Tieto zmeny výrazne ovplyvnili nielen samotný zvuk kapely, ale aj hudobný žáner. Hoci kapela o sebe rada hovorí, že hrá "kolotočársky" folk rock, jej aktuálny zvuk by sa dal tiež vystihnúť názvom "Kuľichove oči" v country verzii.

Skladbu Pri stánků nahrala skupina spolu s ďalšími dvomi singlami ešte vo februári v známom nahrávacom štúdiu Môlča Records pod taktovkou producenta a muzikanta Reného Bošelu. Ten sa postaral aj o výsledný zvuk a mastering. Kameru a strih videoklipu zverili do rúk Markovi Parničanovi (Marks) z Kontrast Production, ktorý v minulosti spolupracoval aj na videoklipe Áno Šéfe od dvojice populárnych raperov Kali a P.A.T.
 
"Nakrúcanie videoklipu naozaj nebolo až také zábavné, hoci sme sa aj dosť nasmiali. Vďaka skvelému Milanovi Vocáskovi a jeho rodine sme mali kolotoče na pár hodín len pre seba, a tak sme sa mohli pred kamerou dostatočne vyblázniť. Veď je to na záberoch aj vidieť. Museli sme absolvovať niekoľko desiatok jázd, tváriť sa nezaujato a vážne, hoci vnútorne sme sa rehotali ako deti. Výsledok však stál za to. Taká bláznivá kolotočárina," opisuje vznik videoklipu Janko Kulich.
 
Skupina Janko Kulich & Kolegium je na hudobnej scéne od roku 2012. Na svojom konte má štyri radové albumy, desiatky singlov s videoklipmi a stovky vystúpení doma i v Čechách na festivaloch, jarmokoch, mestských oslavách, a pod. V minulosti sa zviditeľnili najmä projektom Koncerty pod oknami, keď ako prví z umelcov začali koncertovať pod oknami ľuďom v karanténe. Momentálne má skupina za sebou prvé koncerty svojho česko-slovenského turné K řece túr 2024, ktoré bude pokračovať počas celého leta.
 
Janko Kulich & Kolegium – K řece túr 2024:

  • 22. 6. – Pivobraní Nový Jičín (ČR)
  • 13. 7. – Radobica
  • 18. 7. – Vysoké Tatry
  • 27. 7. – Prievidza
  • 22. 8. – Country Lodenica, Nové Mesto nad Váhom
  • 24. 8. – Zlaté hory (ČR)
  • 24. 8. – Drnovice (ČR)
  • 30. 8. – Truck Country, Nové Mesto nad Váhom
  • 7. 9. – Velký Týnec (ČR)

Zdroj: Janko Kulich & Kolegium (Hudba.sk edit)