Bratislavský mestský festival Viva Musica! 2013 hostil koncom júna počas siedmich večerov 47 umelcov a navštívilo ho viac ako 10-tisíc hudobných fanúšikov. Vyvrcholil v sobotu (29.6.) koncertom Viva Petr Hapka!, ktorý bol dokonalou bodkou za týždňom plným krásnej hudby.

Západnú terasu Bratislavského hradu v sobotu zaplnilo viac ako 2000 návštevníkov, ktorí si spolu s účinkujúcimi uctili hudobného skladateľa, autora filmovej hudby, herca, dirigenta a speváka Petra Hapku. Fenomén českej hudby, ktorého meno figuruje v titulkoch takmer dvesto filmov, je známy ako skladateľ, ktorý bez problémov napíše symfóniu aj hit, a jeho melódie si ľudia podvedome pískajú.

Na záverečnom koncerte Viva Musica! sa kvôli nemu stretli osobnosti slovenskej a českej populárnej hudby. Lucie Bílá, Jana Kirschner, Szidi Tobias, Katarína Koščová, Petra Hapková, Jana Golisová, Michael Kocáb a František Segrado, ktorí v sprievode Orchestra Viva Musica! pod taktovkou Oskara Rózsu zaspievali známe aj menej známe hity s nadčasovými textami Michala Horáčka. "Bol to krásny večer a splnil som si sen. Veríme, že sme splnili sen všetkým fanúšikom hudby tohto českého génia," hovorí umelecký riaditeľ festivalu Matej Drlička.

Koncert otvorili Slovákom dôverne známe melódie z filmu Perinbaba, na ktoré nadviazali spievané skladby ako Na hotelu v Olomouci, Vidoucí, ale neviděná v netradičnom minimalistickom podaní Jany Kirschner alebo duety Stáří (vďaka naliehavosti dvojice Kocáb a Segrado patrila k vrcholom večera), Levandulová (Koščová + Segrado) a S cizí ženou v cízím pokoji (Bílá + Kocáb). Dramaturgiu dopĺňala hudba z ďalších známych filmov Krakonoš na lyžích, Nevera po slovensky, Gagman či Tisícročná včera. Horáček bol na koncerte prítomný ako špeciálny hosť, v jeho druhej časti krátko rozprával o Hapkovi a predniesol i text svojej básne Nepřeberná pokušení, ktorá neskôr zaznela v Hapkovej zhudobnenej verzii.

Viva Petr Hapka! Zdroj: Zdenko Hanout - hanout.euPozrite si viac fotiek z koncertu Viva Petr Hapka!

Ďalším splneným snom bol aj koncert Folklor Symphony. Koncert, ktorý bol poctou dvom významným predstaviteľom slovenskej hudby – hudobným skladateľom Tiborovi Andrašovanovi (1917–2001) a Svetozárovi Stračinovi (1940–1996). Obaja sa do hudobných dejín zapísali ako autori orchestrálnych diel, filmovej a scénickej hudby. Zaznela hudba k filmu Jánošík, Nevesta z hôl, Plavčík a Vratko či Stračinova partitúra k legendárnemu Pachovi, hybskému zbojníkovi (1975) v podaní Symfonického orchestra Viva Musica!, speváckeho zboru Lúčnica pod taktovkou dirigenta Slovenského národného divadla, Martina Leginusa. Súčasťou tejto hudobnej pocty boli aj tanečné čísla v podaní Umeleckého súboru Lúčnica, ktorých technické kúsky a doslova športové výkony divákom vyrážali dych.

"Celkový priebeh festivalu dokážem vždy zhodnotiť až s odstupom času, keď sa usadia emócie. Ale som veľmi rád, že sme opäť dokázali vypredať koncerty a mohli si spolu s umelcami užívať plné hľadiská Starej tržnice, Bratislavského hradu a Hlavného námestia. Tešíme sa z množstva pozitívnych ohlasov, slov, ktoré mi dávajú silu pokračovať v tom, čo milujem, a veľká vďaka patrí aj partnerom festivalu, bez ktorých by to jednoducho nešlo," dodáva Drlička. Festival Viva Musica! 2013 podporili: Slovenská sporiteľňa, a.s. (Diamond partner), Kooperativa poisťovňa, a.s. Vienna Insurance Group, Slovak Telekom, Západoslovenská energetika, a.s. a DATALAN, a.s. (Platinum partners).

Budúci rok Viva Musica! festival čaká okrúhly 10. ročník. Organizátori už majú určitú predstavu, no na detaily je ešte priskoro. Silné posledné ročníky však ukázali, že v prípade tohto etablovaného podujatia s dramaturgiou zameranou na kvalitu a originalitu sa opäť bude na čo tešiť.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská, PR manažérka festivalu. Text bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Zdenko Hanout - Hanout.eu

Súvisiaci interpreti: Petr Hapka