ABBA, najúspešnejšia popová skupina všetkých čias, oznámila, že sa prvýkrát po štyridsiatich rokoch vracia so sériou koncertov. Prvý koncert sa uskutoční 27. mája 2022, návštevníci uvidia digitálnu Agnethu, Björna, Bennyho a Anni-Frid s desaťčlennou kapelou v londýnskej ABBA aréne postavenej výlučne pre tento účel. Na nový štúdiový album sa môžete tešiť už 5. novembra.

Digitálne verzie členov skupiny ABBA boli vytvárané dlhé týždne a mesiace pomocou techniky snímania pohybu (tzv. motion-capture) v spolupráci všetkých štyroch členov kapely a 850-členného tímu Industrial Light & Magic, spoločnosti založenej Georgeom Lucasom, pre ktorého to znamená prvý vstup do hudobného priemyslu.

Po neuveriteľných 40 rokoch od posledného štúdiového albumu The Visitors nahrala ABBA nielen dve nové piesne I Still Have Faith In You a Don’t Shut Me Down, ktoré obe zaznejú na plánovaných koncertoch, ale aj úplne nový album. Novinka Voyage, ktorú spoločne nahrali v Bennyho štúdiu Riksmixningsverket v Štokholne, bude celosvetovo vydaná 5. novembra pod záštitou Universal Music Group.


Koncerty projektu ABBA Voyage budú slávnostne odštartované 27. mája 2022 v ABBA Arene, najmodernejšej aréne s kapacitou 3000 osôb, ktorá sa nachádza v olympijskom parku Queen Elizabeth Olympic Park v Londýne. Predbežná registrácia na zakúpenie lístkov je otvorená od 2. septembra na abbavoyage.com s tým, že hlavný predaj lístkov sa začne až v utorok 7. septembra. Koncert ABBA Voyage vznikol vďaka pomoci týchto ľudí - producent Svana Gisla, producent Ludvig Andersson, režisér Baillie Walsh, výkonný koproducent Johan Renck a choreograf Wayne McGregor CBE.

Je načase ukončiť prestávku

"Už je to nejaký čas, čo sme spolu robili hudbu. Vlastne skoro 40 rokov. Na jar roku 1982 sme si dali prestávku a teraz sme sa rozhodli, že je na čase ju ukončiť. Vraví sa, že by bolo po 40 rokov nemožné nadviazať na predošlý album The Visitors, ale aj tak sa nám to podarilo. Pravdupovediac, hlavnou inšpiráciou opätovného návratu k nahrávaniu bolo vytvoriť veľkolepý a asi najdivnejší koncert, o akom sa nám mohlo snívať. Budúcu jar budeme môcť sedieť v publiku a sledovať ako naše digitálne ja predvádza nové piesne na pódiu vo vlastnej aréne postavenej v Londýne. Úžasné a divné. Všetkým, ktorí ste nás počas posledných desaťročí sledovali: Ďakujeme, že ste čakali – je čas začať novú cestu," odkazuje ABBA fanúškom.


"Je ťažké povedať, čo ma na tomto projekte bavilo najviac. Či to bolo vytváranie konceptu spoločne so všetkými alebo to, že sme mohli po 40 rokoch byť opäť spolu v štúdiu. Myslím, že počuť spievať Fridu a Agnethu je ťažké čímsi prekonať. Keď prídete do arény, budete mať všetkých štyroch spoločne s úplne dokonalou 10-člennou kapelou. A aj keď nie v ľudskom tele, budeme vďaka práci kreatívneho tímu a ILM práve tam, s vami," uviedol Benny Anderson.

"Prvé sessions v roku 2018 boli veľká zábava a keď mi Benny zavolal a spýtal sa, či by som ešte nespievala, skočila som na to! A tie pesničky! Môj rešpekt a láska patrí týmto nesmierne talentovaným, skutočne geniálnym skladateľom. Bola to radosť znovu pracovať ako kapela. Z toho, čo sme urobili, som nadšená a dúfam, že sa rovnako budú cítiť aj fanúšikovia," pridala sa Anni-Frid Lyngstad.

"Keď sme sa dali v štúdiu dokopy, nemala som ani tušenie, čo čakať. Bennyho nahrávacie štúdio je tak priateľské a bezpečné, že kým som si to uvedomila, užívala som si to. Ťažko uveriť, že konečne nadišiel čas podeliť sa o to so svetom," neskrýva svoje nadšenie Agnetha Fältskog.

"Tie dve sú úžasné speváčky. Totálne ma dostalo, ako tie piesne predniesli. Sú to naozajstné hudobníčky, zaujaté kúzlom popových hviezd, a pritom sa skvelo bavia svojou kreativitou v nahrávacom štúdiu. Projekt Voyage do nás vložil nový život viac, než len jedným spôsobom," pridal sa Björn. "Tak ešte raz, ďakujeme za čakanie. Dúfame, že vás uvidíme v ABBA aréne, pretože sme do tých našich avatarov vložili veľkú časť z nás. Nie je prehnané tvrdiť, že sme späť," uzavrela štvorica zo Švédska.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Karolína Zboniaková. Text správy sme upravili.

Foto: Baillie Walsh

Súvisiaci interpreti: ABBA