Prizvať si k nahrávaniu albumu či na turné renomovaného zahraničného umelca je čoraz bežnejšou praxou v rámci projektov slovenských hudobníkov. Na prste jednej ruky však môžeme porátať opätované recipročné pozvania. Len máloktorému domácemu muzikantovi sa dostáva podobnej pocty.

Gitarista David Kollar je svetlou výnimkou, pretože jeho meno opakovane nachádzame v projektoch trubkára Erika Truffaza či bubeníkov Pata Mastelotta a Marca Minemanna. Do tohto zoznamu už niekoľko rokov patrí aj britský multiinštrumentalista Steven Wilson, ktorého môžeme označiť za ikonickú osobnosť súčasného progresívneho rocku, keďže jeho tvorbu adorujú fanúšikovia umeleckejších smerovaní ako aj mienkotvorné médiá.

Wilson len prenedávnom obnovil nesmierne úspešnú kapelu Porcupine Tree, no počas desaťročnej prestávky nezaháľal a nahrával jeden pozoruhodný sólo album za druhým. V roku 2017 jeho slovenskí priaznivci spozorneli, pretože na vynikajúcom albume To The Bone objavili meno Prešovčana Davida Kollara. Jeho frenetické sólo, ktoré uzatvára skladbu Detonation, doslova "zľudovelo" a Youtube ponúka viacero pokusov o jeho predvedenie.

"Po vydaní albumu To The Bone som si musel vypnúť notifikácie na FB Messengeri, pretože ma zavalili správy od gitaristov z celého sveta," spomína s odstupom času David Kollar. "Písali mi, ako majú radi moju hudbu a prosili ma, aby som posunul Wilsonovi ich nahrávky. Množstvo gitaristov z Indie, Nemecka či Talianska sa chcelo podobať gitaristom vo Wilsonovej kapele, no nechápali, že takýmto spôsobom to vôbec nefunguje."

Steven Wilson - The Harmony Codex, 2023 Zdroj: artwork

David Kollar opäť po boku svetovej elity

Wilsonovi nemožno uprieť cit pre novátorstvo a objavovanie neprebádaných zvukových možností. Dôkazom je aj jeho siedmy štúdiový album The Harmony Codex, ktorý vyšiel v týchto dňoch pod krídlami vydavateľstva Virgin Records. Na dlho očakávanom projekte nájdeme mená stálych Wilsonových hudobných kolegov: amerického hráča na klávesových nástrojoch Adama Holzmana, britského basgitaristu Nicka Beggsa, amerického bubeníka Pata Mastelotta, britského saxofonistu a flautistu Thea Travisa a opäť aj slovenského gitaristu Davida Kollara.

"Je pre mňa nepochopiteľné, keď niekoho dokáže prekvapiť, že každý môj album je iný," hovorí Wilson v knihe rozhovorov s Kollarom O hudbe a dobe, ktorú v roku 2021 vydalo košické vydavateľstvo Hevhetia. "Už roky opakujem, že nechcem stáť na jednom mieste. Ako dieťa som počúval progresívny rock – je v mojej DNA, ale tiež sú tam aj iné hudobné žánre. S Bass Communion hráme elektronický ambient, projekt No-Man je elektronickým popom. Kde-kto rozoberá napríklad môj album The Future Bites: 'Toto nie je progresívny rock!' Mám pocit, že ma ľudia vôbec nepočúvajú."

Steven Wilson: David je naozaj geniálnym umelcom

Na albume The Harmony Codex sa Kollarova gitara objavuje niekoľkokrát – konkrétne v skladbách Inclination, Actual Brutal Facts a Impossible Tightrope – a okrem špecifických sól vytvára aj ambientné prostredia Wilsonových sférických trackov. Kollarovu participáciu pred niekoľkými dňami vyzdvihol sám Wilson v rámci sledovaného Youtube kanálu That Pedal Show, ktorého moderátori (okrem iného) spovedajú gitarových majstrov. K osobnostiam ako Paul Reed Smith, Phil Manzanera, Pete Thorn, Noel Gallagher či Dave Kilminster sa nedávno pridali Steven Wilson spolu s bulharským gitaristom Nikom Tsonevom, ktorý sa popri Kollarovi objavuje na albume The Harmony Codex.

Jednu z nových skladieb Actual Brutal Facts (mimochodom, fanúšikovia ju v diskusiách vnímajú ako infikovanie punk / doomu novátorstvom Massive Attack) uvádza Wilson slovami: "Toto sólo znie v podaní fantastického slovenského gitaristu Davida Kollara, ktorého by som mohol označiť ako 'laptopového gitaristu', pretože popri skvelej technike disponuje schopnosťami digitálnej manipulácie gitarového zvuku. Davidova hra je skutočne nepredvídateľná, snáď by som ju nazval až nezvládateľnou. Práve preto ho prizývam na miesta, s ktorými si akoby 'nedokážem poradiť', ktoré sú skutočne iné – atonálne, až doslovne nepekné. David je naozaj geniálnym umelcom a práve v takýchto chvíľach je mojou prvou voľbou."

Kollarove hudobné cesty sleduje množstvo priaznivcov na celom svete: nedávno sa k nim na Instagrame pridal napríklad americký multiinštrumentalista a vplyvný hudobný edukátor Rick Beato, ktorý v rámci svojho Youtube kanálu fundovane komunikuje napríklad s Keithom Jarrettom, Patom Methenym, Danielom Lanoisom, Johnom Petruccim a ďalšími pozoruhodnými umelcami.

Zvukové maľovanie slovenského gitaristu môžeme aktuálne zachytiť nielen na Wilsonovej novinke, ale aj v rámci Kollarových nových sólových projektov: akustického Echoes of Hopeful Melancholy a Where are they...? (and other stories), ktorý v spolupráci s nórskym trubkárom Arvem Henriksenom a americkým gitaristom Rickom Coxom vydal v pražskom vydavateľstve Blue Lizard Records. V septembri gitarista s Henriksenom odohral aj niekoľko koncertov. My sme vám priniesli reportáž z ich vystúpenia na festivale Konvergencie.

Kollarove gitary znejú napríklad aj na novom štúdiovom projekte Nada Sylvana, vokalistu zoskupení gitaristu Steva Hacketta či v rámci dramatických predstavení Divadla Wandy Siemaszkowej v poľskom Rzešove. Práve takto by malo vyzerať prelínanie umeleckých svetov.

Text tlačovej správy, ktorej autorom je Peter Motyčka, sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: David Kollar, Steven Wilson