Najväčší rockový open-air festival na Slovensku už zverejnil jeden z ťahákov budúcoročného programu. Medzi headlinermi 11. ročníka bude aj americká formácia 30 Seconds to Mars na čele s charizmatickým frontmanom Jaredom Letom. Vystúpenie sa uskutoční v sobotu 28. júna 2014 na letisku v Piešťanoch.

Skupina v minulosti navštívila viacero popredných európskych festivalov a tentokrát nevynechá ani Topfest, ktorý sa uskutoční v prvý víkend letných prázdnin, a teda v dňoch 26. - 28. júna 2014. Populárna formácia má aj na Slovensku silné fanúšikovské zázemie. Zaujímavosťou je, že priaznivci kapely po celom svete tvoria vlastné uzavreté spoločenstvo nazvané Echelon podľa jednej z piesní skupiny. K známejším skladbám než Echelon sa však radia kúsky ako The Kill, Kings and Queens či Closer To The Edge.

Lídrom formácie je charizmatický spevák a gitarista Jared Leto, ktorý sa angažuje aj vo filmovom priemysle. Hral v snímkach ako Alexander Veľký, Requiem for a Dream, Chapter 27 alebo Pán Nikto. Onedlho do kín príde ďalší film s jeho účasťou Dallas Buyers Club. Jared nezanedbáva ani prácu na videoklipoch vlastnej skupiny, ktoré sú ako malé filmy. Skvelým príkladom je aj zatiaľ posledné, vyše 11-minútové oficiálne video ku skladbe City of Angels. Mnohé videoklipy pritom Leto sám režíroval pod pseudonymom Bartolomew Cubbins.


V pôvodnom zložení začali 30 Seconds to Mars oficiálne fungovať ešte v roku 1998. V súčasnosti hrá v kapele okrem Jareda Leta aj jeho brat Shannon, ktorý má na starosti bicie. Trojčlennú zostavu dopĺňa gitarista s balkánskymi koreňmi Tomo Miličević. Súčasťou skupiny je od roku 2003, keď uspel vo výbere spomedzi 200 uchádzačov. Doteraz má formácia na konte štyri štúdiové albumy – 30 Seconds to Mars, A Beautiful Life, This Is War a najnovší Love, Lust, Faith and Dreams, ktorý vyšiel len tento rok. Práve k nemu sa viaže obrovské celosvetové turné, ktoré skupina odštartovala v júni.

Z účinkujúcich na budúcoročnom Topfeste sú okrem 30 Seconds to Mars aktuálne potvrdené aj skupiny Horkýže Slíže, Zóna A a Heľenine Oči, speváčka Zuzana Smatanová a formácia Kabát, ktorá na Topfeste oslávi 25. výročie súčasnej zostavy a bude hlavnou hviezdou otváracieho večera.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Ján Kakaščík, PR manažér festivalu. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: 30 Seconds to Mars