Obľúbený piešťanský festival Lodenica sa v roku 2018 uskutoční už dvadsiatykrát. Medzi gratulantmi k okrúhlemu výročiu bude aj legendárny český folkový pesničkár Jaromír Nohavica, ktorého si fanúšikovia želali dlhé roky. Termín konania festivalu tentokrát vychádza na tri dni na prelome mesiacov - od 30. augusta do 1. septembra.

Jaromír Nohavica je najznámejším a najúspešnejším pesničkárom v Českej republike aj na Slovensku. Ostravský muzikant debutoval v roku 1988 albumom Darmoděj. Medzi jeho ďalšie významné nahrávky patria albumy ako V tom roce pitomém (1990), Mikymauzoleum (1993), Divné století (1996), Moje smutné srdce (2000), Babylon (2003), či Ikarus (2008). Ako textár je podpísaný pod hitom Lásko, voníš deštěm pre Mariu Rottrovú, spolupracoval aj so skupinou Čechomor či Karlom Plíhalom.

Prinesie staré hity aj novinky

"Už mnoho rokov sa po tomto svete pohybujem ako človek s gitarou. Je to činnosť, za ktorú dostávam peniaze, aby som si mohol kúpiť krásne knihy, platne, aby som mohol finančne zabezpečiť svojich blízkych, jednoducho aby som mohol fyzicky aj psychicky žiť. Nie som človek 'dostredný', spejúci k jednému bodu, ale skôr 'odstredný', ktorý sa prostredníctvom širokej palety skúseností uberá k pravde. Kiež by som nemusel meniť. Život pesničkára nie je pohodlný, ale je úžasný," vysvetľuje Nohavica svoj životný postoj.

Na Lodenici zaspieva okrem hitov ako KometaOstravoJeště mi scházíšZítra ráno v pětZatím co se koupeš alebo Když mě brali za vojáka aj skladby z nového autorského albumu Poruba. Na koncertoch ho dlhé roky sprevádza poľský hráč na akordeón a piano Robert Kuśmierski a bubeník a perkusionista Pavel Plánka z Plzne. 


Nohavica koncertoval v mnohých európskych i svetových mestách vrátane Londýna, Madridu, Bruselu, Berlína, Moskvy, Paríža a ďalších. Trikrát absolvoval veľké turné po USA a Kanade. Aj keď zásadnú rolu na jeho koncertoch hrajú najmä jeho básnické texty, svojou charizmou dokáže vždy nadchnúť celé publikum bez ohľadu na to, akým jazykom hovorí. Vracia tak hudbe jej pôvodnú úlohu -komunikovať a prinášať radosť. 

"Návštevníci nášho festivalu si dlhodobo žiadali, aby na Lodenici vystúpil Jarek Nohavica. A ja som nesmierne rád, že im toto želanie splníme práve v 20. ročníku festivalu," neskrýva radosť organizátor Dušan Drobný. Okrem českej folkovej legendy nebude v Autocampingu Lodenica v Piešťanoch na konci leta chýbať ani domáca stálica Slniečko.

Pieseň Kdo z nás z nového albumu Jaromíra Nohavicu:


Vypočujte si celý album Poruba na Deezeri:



Redakciu Hudba.sk informovala Nora Krchňáková z agentúry NK Factory. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Jaromír Nohavica