Organizátori festivalu Topfest za posledné týždne zverejnili prvých päťnásť kapiel pre budúci ročník, ktorý sa uskutoční od 27. do 29. júna na letisku v Žiline. Prvými potvrdenými headlinermi sú legendy nemeckého heavy metalu a hard rocku Scorpions a česká rocková stálica Kabát, ktorá je na Topfeste ako doma. Okrem nich zahrajú aj Eclipse, Wanastowi Vjecy, Škwor, Alkehol či Heľenine Oči.

Lístky na Topfest 2024 sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Kapela Scorpions na žilinskom letisku odpáli svoju energickú šou vo štvrtok 27. júna 2024. Jedna z najvýznamnejších skupín európskej rockovej a metalovej scény za takmer šesť dekád svojho pôsobenia predala viac ako 120 miliónov nahrávok, odohrala vyše 5000 koncertov a na konte má nespočetné množstvo ocenení aj hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

O obrovskej a nehýnucej popularite skupiny z Hannoveru svedčí aj fakt, že videoklip k jej najväčšiemu hitu Wind of Change nedávno na Youtube prekonal magickú hranicu miliardu prehratí. Skladba má pritom na Youtube aj ďalšie videá (alternatívny videoklip, rôzne live verzie či fanúšikovské uploady), ktoré majú spolu ďalšie stovky miliónov pozretí. Viac ako 650 miliónov streamov má tento nesmrteľný hit aj v službe Spotify.

Hoci kľúčoví členovia skupiny – zakladateľ a gitarista Rudolf Schenker, frontman Klaus Meine aj dlhoročný lead gitarista Matthias Jabs – sú už v dôchodkovom veku, stále sú mimoriadne koncertne aktívni a každých pár rokov rozšíria svoj katalóg o novú tvorbu. Naposledy vydali v roku 2022 album Rock Believer.

"Sme veľmi radi, že naša misia bola splnená a vyhoveli sme prianiu našich fanúšikov. V roku 2022 sme spustili anketu o kapelách, ktoré by chceli vidieť hrať na legendárnom festivale Topfest. Kapela Scorpions je dôkazom toho, že pre mnohých slovenských fanúšikov je neodmysliteľnou súčasťou rockového sveta," uviedol Michal Krasňan, finančný riaditeľ Topfest Management. 

"V priebehu rokov sme veľakrát počuli ľudí povedať, že rock je mŕtvy. Ale stále existujú milióny skalných veriacich po celom svete, aby dokázali, že sa mýlia. Naši fanúšikovia sú najlepší na svete a sme radi, že sme ich našli aj na Slovensku," hovorí spevák Scorpions Klaus Meine.

Kabát prinesie rovnakú šou ako na výročnom turné

Necelé dva týždne po Scorpions do lineupu Topfestu 2024 pribudla ďalšia rocková stálica, česká skupina Kabát. "Pre našich fanúšikov by bolo nepredstaviteľné, aby tento rockový fenomén nebol súčasťou najväčšieho rockového festivalu na Slovensku," hovoria organizátori. Informáciu, že sa tak stane, potvrdil Kabát cez svoje sociálne siete a zároveň zverejnil dátum svojho vystúpenia – piatok 28. júna 2024.

Topfest bude pritom ako jediný slovenský festival súčasťou nedávno ohlásenej šnúry Po čertech velký turné 2024. Kabát bude mať dlhší festivalový slot, počas ktorého odohrá kompletný set, tak ako na svojich samostatných štadiónových koncertoch, ktoré sú naplánované v osemnástich českých a slovenských mestách. Samotné turné je oslavou 35. výročia kapely, a zároveň to bude presne dvadsiatykrát, čo táto česká legenda vystúpi na Topfeste. Ako svojho času povedal Pepa Vojtek: "Veci sa menia, mení sa počasie, vlády se menia, menia sa ceny, ale jedno sa nemení, že Kabát hrá na Topfeste."

Kapela sa teší, že sa vďaka svojmu obľúbenému slovenskému festivalu po rokoch predstaví v Žiline. "Dlhodobo riešime problém, že sa s Kabátom nemôžeme koncertne vrátiť do Žiliny, kde sme v minulosti koncertovali. Bohužiaľ tam nie je aktuálne hala, do ktorej by sme sa s veľkosťou produkcie, ktorú so sebou vozíme, vošli. Tak sme s vďakou prijali ponuku festivalu Topfest 2024, ktorý sa budúci rok koná v Žiline, kde sme zhodou okolností podobný 'kus' už predviedli v roku 2015," hovorí manažér kapely Radek Havlíček a dodáva, ako bude vyzerať festivalová šou v rámci výročného turné:

"V podstate privezieme rovnakú šou, akú fanúšikovia uvidia v rámci halového turné. Je to síce veľmi náročné vyprodukovať a vizuálne upraviť halový koncert koncipovaný ako 360° do podmienok klasických 180°, a ešte pod šírym nebom v mobilnej streche, ale nakoniec sme to technicky vyriešili. Diváci na Topfeste uvidia de facto rovnakú šou s minimom zmien a vypočujú si rovnaký playlist ako fanúšikovia na jesennom halovom turné. Môže nás samozrejme negatívne ovplyvniť počasie, ale dúfame, že sa tak nestane. Rozhodne sa nejedná o bežné festivalové vystúpenie."

Festival Topfest 2024 bude prvýkrát rozložený na letisku v Žiline, ktorého infraštruktúra mu umožní pripraviť plný servis pre účinkujúcich aj pre návštevníkov. Manažment festivalu postupne odkrýva mená zahraničnej a domácej rockovej scény, ktoré na troch pódiách v Žiline vystúpia. Okrem Scorpions a Kabátu na festivale vystúpia aj švédska hardrocková kapela Eclipse, z Česka prídu Wanastowi Vjecy, ŠkworAlkehol, Blitz Union či Porta Inferi a z domácej scény sa predstavia Heľenine Oči, Symfobia alebo BijouTerrier.

Priebežne aktualizovaný program a všetky informácie nájdete na oficiálnej stránke festivalu topfestofficial.sk.

Vstupenky: Predpredaj.sk

Text: Hudba.sk (zdroj: TS / Michal Kožuch)