Americká kapela Blondie získa Godlike Genius Award, ktorú udeľuje britský hudobný magazín New Musical Express. Formácia vedená speváčkou Debbie Harry si cenu prevezme 26. februára v londýnskej O2 Academy Brixton počas udeľovania NME Awards. Skupina na podujatí aj zahrá.

Godlike Genius Award v minulosti získali napríklad The Clash, Paul Weller, The Cure, Manic Street Preachers, U2, Dave Grohl, Noel Gallagher či Johnny Marr. "Je to úžasné. Je to síce trošku prehnané, ale zároveň aj milé, že získame takéto uznanie. Zoznam ocenených je tiež skvelý. Je zaujímavé, že na ňom nie je veľa Američanov, takže nám to aj lichotí," vyjadrila sa 68-ročná Harry.

Redaktor magazínu NME Mike Williams vysvetlil, že Blondie si cenu zaslúžia aj preto, že tento rok oslavujú 40. výročie založenia kapely. "V 70. rokoch prepísali pravidlá, dotiahli punk-rock na vrcholy hudobných rebríčkov a ich klasické skladby znejú stále sviežo. Každý od Iggyho Popa, Lily Allen, Lady Gaga a Juliana Casablancasa považuje Debbie Harry za inšpiráciu, je to totiž najväčšia ikona medzi všetkými frontmankami, ktoré Rock'n'roll vyprodukoval. Náš magazín je veľmi hrdý a nesmierne potešený, že môže Debbie a Blondie oceniť našou najprestížnejšou cenou roka 2014," uviedol.


Blondie založili v roku 1974 v New Yorku Debbie Harry a gitarista Chris Stein. O dva roky neskôr vydali debutový eponymný album. Vo februári 1978 uviedli na trh nahrávku Plastic Letters a v septembri štúdiovku Parallel Lines. Z tretieho albumu pochádza aj hit Heart of Glass, ktorý dobyl americký singlový rebríček. Kapela neskôr vydala nahrávky Eat to the Beat (1979), Autoamerican (1980) a The Hunter (1982).

V roku 1982 skupina ukončila svoju činnosť a Harry sa venovala sólovej kariére. Blondie sa dali opäť dokopy v roku 1997 a vo februári 1999 vydali comebackový album No Exit, z ktorého pochádza ďalší hit Maria. Na konte majú tiež štúdiovky The Curse of Blondie (2003) a Panic of Girls (2011). V marci plánujú vydať novinku Ghosts of Download. V súčasnosti vo formácii pôsobia aj Clem Burke (bicie), Matt Katz-Bohen (klávesy), Tommy Kessler (gitara) a príležitostne tiež basgitarista Leigh Foxx.


Zdroj: SITA
Foto: Last.fm/music/Blondie

Súvisiaci interpreti: Blondie