Gitarista britskej kapely The Who Pete Townshend, ktorý je autorom jednej z prvých rockových opier Tommy, napísal rockový román. Vydavateľstvo Hachette Books v utorok podľa agentúry AP oznámilo, že hudobníkova kniha The Age of Anxiety (Doba úzkosti) vyjde 5. novembra.

Príbeh sa odohráva v Londýne a je o trápeniach sprevádzajúcich tvorivosť a hudobný biznis. Zaoberá sa tiež "mýtickými a opernými témami ako sú labyrint, božská šialenosť a dlho stratené deti". 73-ročný hudobník vyjadril nádej, že román sa raz pretaví aj do opery a umeleckej inštalácie.

"Pred desiatimi rokmi som sa rozhodol vytvoriť magnum opus, ktorý by bol kombináciou opery, umeleckej inštalácie a románu," uviedol Townshend. "Zrazu som román dokončil a je pripravený na vydanie. Som dychtivý čitateľ a písanie bolo pre mňa potešením. Taktiež môžem povedať, že väčšina hudby je už skomponovaná, pripravená na vydanie a koncertné prevedenie. Je to úžasne vzrušujúce," dodal.

Pete Townshend sa stal známym svojimi ambicióznymi hudobnými projektmi, medzi ktoré patrí spomínaná rocková opera Tommy (1969) a jej nasledovník s názvom Quadrophenia (1973). V roku 2012 knižne vydal svoje pamäti Who I Am (Kto som). Nie je však prvou rockovou hviezdou, ktorá sa pustila aj do písania beletrie. Medzi ďalších známych hudobníkov a spisovateľov patria Ray Davis, Morissey či Nick Cave.


Zdroj: TASR
Foto: Amy Harris/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: The Who