Ikonické piesne inšpirované smrťou sa stali základom pre špeciálny hudobný projekt, za ktorým stoja Paraorchestra, Brett Anderson, Charles Hazlewood a Gwenno. Hudobníci pripravili antológiu hudby nazvanú The Death Songbook, ktorá prináša coververzie ikonických hitov od Echo and the Bunnymen, Depeche Mode, Suede, Skeeter Davis či David Bowie/Jacques Brel. Nahrávka má byť "pripomienkou toho, že hudba je naším najväčším priateľom v najtemnejších časoch".

Líder Suede sa pripojil k projektu The Death Songbook ako spevák vo všetkých skladbách. Hlavným singlom sa stala jeho vlastná verzia hitu formácie Echo & The Bunnymen. "The Death Spongbook bol nápad, s ktorým prišiel Charles počas bezútešných dní lockdownu. Páčil sa mi nápad vytvoriť súbor piesní o strate, smútku a ľútosti. Vždy som považoval veselé piesne za depresívne, práve temnejšie témy mi zneli akosi veselšie. Piesne o pochybnostiach, strachu a smútku konfrontujú pocity, s ktorými všetci bojujeme, takže vedieť, že v tomto boji nie sme sami, môže byť pokojne posilňujúce život," uviedol vo vyhlásení.

Spoločný 12-skladbový album nás pozýva k tomu, aby sme sa "stretli so svojím smútkom priamo, utešujúco, vyživvujúco a katarzne". Nahrávka bsahuje originálne verzie "ikonických piesní skúmajúcich lásku, stratu a transcendecniu. Ďalšími umelcami, ktorí sa do projektu zapojili sú Nadine Shah, Gwenno, Seb Rochford zo skupiny Sons of Kemet a Adrian Utley z Portishead. Death Songbook vyjde 19. apríla prostredníctvom BMG.

"Toľko z najväčšieho umenia je, z môjho pohľadu, vnútorne melancholické. Hudba, ktorá je o smrti alebo smrti lásky, o strate, o úzkosti, v tej hudbe je transcendencia. Či už sa cítim šťastný alebo smutný, alebo niekde medzi tým, bude pre mňa melancholická hudba, pretože tam je katarzia, to je miesto, kde umenie najviac rezonuje," vysvetlil Hazlewood.

Veľká časť Death Songbook bola nahraná naživo počas pandémie na najväčšom európskom opernom javisku vo Wales Millennium Center Cardiffe. Projekt sa na rovnaké miesto vrátil v októbri 2022 so živým programom. Po vydaní albumu hudobníci celý projekt naživo predstavia v apríli v Londýne a Manchestri.

Text: Hudba.sk (Zdroj: Nme.com)