Deep Purple sa pripravujú na oslavy 50. výročia albumu Machine Head. Pri tejto príležitosti už stihli oznámiť vydanie jeho deluxe reedície. Teraz zdieľajú animovaný videoklip ku skladbe, ktorá sa na album pôvodne dostala iba ako výplň. Machine Head sa mal nahrávať v kasíne Montreux hneď po tom, čo Frank Zappa odohrá svoj koncert. Všetko bolo napokon inak.

"Nejaký idiot vystrelil zo svetlice do stropu a ten vzbĺkol v plameňoch," zaspomínal si manažér Colin Hart. O pár minút sa už dívali na oblak dym nad Ženevským jazerom. Animovaný videoklip k piesni z roku 1972 rozpráva príbeh horiaceho kasína. Bol zverejnený spolu so šesťminútovým remixom skladby Smoke On The Water, ktorý produkoval syn Franka Zappu, Dweezil.

Video produkovala agentúra Chiba Film, s ktorou už Deep Purple v minulosti spolupracovali. "Náš nápad na video vychádza zo skutočnosti, že kapela bola pod tlakom, aby urobila túto nahrávku včas po udalostiach, ktoré sa odohrali v kasíne. Chceli sme presne vykresliť všetky tieto udalosti a členov kapely, ale tiež povýšiť animované video na vzrušujúcu akčnú naháňačku, pri ktorej je kapela prenasledovaná ihlou gramofónu, ako jazdí po hlbokých drážkach platne," hovoria o videoklipe Dan Gibling a Luke McDonnell z Chiba Films.

"Na ich ceste navštívime miesta a hrdinov spomínaných v piesni, ako aj stretnutia s ohňom, vodou, dymom, políciou a dokonca aj drakmi, keď sa snažia prevziať kontrolu nad nahrávaním. Písanie albumu bolo dobrodružstvo zhrnuté v textoch a dúfame, že sme vytvorili sprievodné dobrodružstvo, ktoré si užijú existujúci aj noví fanúšikovia," dodávajú.

Reedícia album Machine Head vychádza 29. marca ako 3-CD/LP/Blu-ray set. Bude obsahovať nové stereo a Dolby Atmos mixy od Dweezila Zappu. Reedíciu dopĺňajú dva živé albumy, jeden nahraný v Parížskom divadle v Londýne v marci 1972 (predtým dostupný ako In Concert '72 ) a druhý predtým nevydaný set nahraný v kasíne v Montreux minulý rok.

Text: Hudba.sk (Loundersound.com)