Pezinský Dom kultúry bude v sobotu 7. apríla dejiskom festivalu Drumfest Slovakia. Hlavnou hviezdou druhého ročníka podujatia určeného pre nadšencov hry na bicie a ďalšie rytmické nástroje je nemecká bubeníčka Anika Nilles. Predstavia sa aj Miloš Meier, Dávid Hodek, La3no Cubano a Emil Frátrik.

"Vlaňajší prvý ročník festivalu prekonal všetky očakávania. Zažili sme výborné vystúpenia svetových bubeníkov ako sú Benny Greb, Martin Valihora, Dalibor Mráz, kultúrny dom bol plný nadšených hostí. Tieto krásne chvíle, stretnutia a skvelá atmosféra mi dodali energiu aj pri organizovaní ďalšieho ročníka," povedal autor a organizátor projektu, bubeník skupiny Feelme Peter Bittner. "Aj tento rok sme chceli pripraviť program, ktorý by bol pestrý a priniesol by zaujímavé workshopy a vystúpenia kreatívnych hráčov. Som presvedčený o tom, že sa nám to podarilo."

Headlinerkou festivalu je jedna z najznámejších a najrešpektovanejších svetových bubeníčok súčasnosti Anika Nilles. Zaujímavosťou je, že sa presadila prostredníctvom vlastných kompozícií. S hrou na bicie začala vo svojich šiestich rokoch. "Je fakt, že hráčok na tento nástroj naozaj nie je veľa. Anika Nilles je zvláštny zjav aj v tom, že je nielen bubeníčkou, ale aj skladateľkou," doplnil Bittner. Mladá nemecká umelkyňa získala za svoju hru a tvorbu viaceré ocenenia renomovaných svetových bubeníckych časopisov. Okrem Európy sa predstavila aj v Severnej Amerike alebo Číne a dostala aj pozvanie do vysielania celosvetového internetového bubeníckeho programu Drumeo, v ktorom vystupujú top bubeníci.


Spoza rieky Moravy na festival príde Miloš Meier, ktorý je známy svojou energickou hrou. Vyrastal v muzikantskej rodine a hudbe sa venuje odmalička, pričom hre na bicie sa venuje od svojich desiatich rokov. Svoje bubenícke workshopy nazýva Drumming Syndrome. Za sebou má účinkovanie na množstve bubeníckych festivalov, okrem iného hral aj v Nemecku, Španielsku, Taliansku, Holandsku, či v juhokórejskom Soule. V súčasnosti je členom metalovej kapely Dymytry či skupiny Václava Noid Bártu, hral aj s českou superskupinou BSP (Balage, Střihavka, Pavlíček), s ktorej členmi pôsobil aj v ďalších skupinách.


Do Pezinka zavíta tiež Dávid Hodek, ktorý hrá na bicie od svojich troch rokov. "V médiách sa o ňom písalo ako o geniálnom dieťati. V roku 2010, teda vo svojich dvanástich rokoch, získal ocenenie Talent of the Year od organizácie Austrian Music Office. Dnes, vo svojich dvadsiatich rokoch, patrí medzi bubenícku špičku," predstavil Bittner ďalšieho hosťa. Hodek doteraz účinkoval na vyše 60 albumoch a hrá v rôznych domácich i svetových formáciách.


Festival otvorí svojim vystúpením drumline Click Hunters, ktoré poteší priaznivcov pochodového bubnovania. Súčasťou podujatia budú aj tento rok workshopy prebiehajúce v malej sále Domu kultúry. Jeden z nich povedie skúsený bubeník Emil Frátrik, ktorý sa na hudobnej scéne pohybuje už viac ako štvrťstoročie a podieľal sa na desiatkach slovenských a českých albumov naprieč všetkými žánrami. Z jeho zahraničných spoluprác treba spomenúť hudobníkov ako Ivan Kral, Delmar Brown, Finally (feat. Eric Marienthal, Garry Bias) alebo Vinx. Záujemcom predvedie, čo všetko sa dá zahrať na minimalistickej sade bicích.

Druhý workshop s názvom Drum Circle pripraví kapela La3no Cubano. Ľudia v sále dostanú asi štyridsať rôznych bicích nástrojov a počas štyridsiatich minút vznikne spoločná rytmická kompozícia.

Aj tento rok si festival minútou potlesku pripomenie jedného z bubeníkov, ktorí už nie sú medzi nami. Po Ďurovi Černom (Tublatanka, Slobodná Európa) to bude tentokrát Dodo Šošoka. Súčasťou programu bude opäť aj výstava bicích nástrojov, činelov, tematický bubnový bufet chýbať nebude ani špeciálna limitovaná edícia pezinských vín s etiketou Drumfest Slovakia.

Zdroj: TASR + TS (Peter Bittner)
Foto: Facebook.com/AnikaNilles