Iba pár týždňov po energickej rádiovke Liar prichádza Martin s omnoho tajomnejšou skladbou. Charakterizuje ju minimalistická produkcia, sloha v pokojnom groove a kontrast veľkého refrénu, ktorý je plný emócií. Pieseň s názvom Know-How je výsledkom jednodňovej spolupráce Martina Haricha, Adama Pavlovčina (ADONXS) a rakúskeho producenta Bena Attica a je vôbec prvou zverejnenou piesňou prvého SOZA Songwriting Campu. Videoklip k piesni vyjde budúci týždeň.

Prvý slovenský skladateľský kemp zorganizoval Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) na jeseň minulého roka. V chatkách na Liptove, ktoré sa na pár dní premenili na nahrávacie štúdiá, sa umelci a producenti stretli s cieľom vytvoriť v trojčlenných skupinách každý deň jednu alebo aj viac skladieb.

Zloženie autorov a autoriek bolo 50/50 slovenské a zahraničné. Preto sa na SOZA Songwriting Campe hovorilo po anglicky. Vzniklo počas neho množstvo kvalitnej hudby, a práve skladba Know-How je prvou, ktorá po kempe oficiálne vychádza. Od dnes ju nájdete na všetkých streamovacích službách.

Prečítajte si tiež: Tábor, v ktorom bola rebélia vítaná. SOZA predstavila výsledky prvého songwriterského campu

Na dobrú pesničku stačí pár hodín

Mottom skladateľských kempov by mohli byť vety "Nepremýšľaj s kým a ako. Otvor srdce a bude to fungovať" alebo "Na dobrú pesničku stačí pár hodín".

Martin Harich si na svoju skúsenosť, konkrétne pri skladbe Know-how, spomína takto: "O deviatej ráno som sa dozvedel, že budem v prvý deň kempu skladať s Adamom Pavlovčinom a producentom Benom Atticom z Viedne, s ktorým som sa zoznámil až v momente, keď sme si sadli na gauč a začali dávať dokopy prvé nápady. Brnkal som čosi na gitaru, zatiaľ čo Adam začal písať prvé riadky textu. Text je predovšetkým o problémoch dlhodobého vzťahu v dnešnej dobe. Ben si do nás skúšal rôzne beaty a na obed sme mali kostru pesničky. Šlo nám to fajn. To, čo dnes vychádza, je na 90 percent identické s tým, čo sme mali hotové za prvé tri hodiny. Všetko, čo sme chceli po kempe dodatočne vylepšovať, už akosi bralo skladbe kúzlo daného momentu."

Martin Harich, SOZA Songwriting Camp 2023 Zdroj: Zdenko Hanout

"Pamätám si, ako som do Martina od začiatku málinko rýpal a snažil sa z neho dostať nejakú pikošku. Nejakú emóciu, o ktorej by sme mohli písať," hovorí spoluautor hudby a textu ADONXS. "Nakoniec sme, ako inak, skončili pri vzťahoch. Napriek tomu, že sme sa v ten deň videli prvýkrát, skvele sme sa pobavili o tom, čo nám v nich funguje a čo nie. Tak vznikol aj názov Know-How," dodáva Adam.  

"Martinova gitara vás hneď od začiatku vtiahne do priestoru plného hlbokých emócií a premyslených momentov. Jej pomalé altové vibrácie akoby sa dotýkali niečoho zraniteľného vo vašom vnútri. Keď zaznie refrén, je to ako obrovská vlna pocitov podporovaná pomalými údermi do bicích, ktorá vás jednoducho prinútia prežiť každé slovo," pridáva svoj pohľad na pieseň rakúsky producent Ben Attic.

Redakciu Hudba.sk informoval Martin Harich. Správu sme upravili a doplnili.