Alexandra Okálová je speváčka, skladateľka, textárka a vokalistka, ktorá si svojich prvých fanúšikov našla ešte počas pôsobenia v Armádnom umeleckom súbore, kde pred viac ako 20 rokmi vznikla aj jej prvá kapela Feed The Cat. Po jej rozpade začala v roku 2008 spievať vo funkovej formácii Funkiez, kde pôsobí dodnes.

Pseudonym Sash, pod ktorým Alexandra vydáva svoj prvý autorský sólový singel s názvom Iba ty, vznikol ešte v časoch jej spolupráce s bratislavskou rapovou zostavou AMO. Pod týmto menom figuruje aj v hite Branči Kováč od rapera a producenta Veca, v ktorom naspievala refrény. Jej sólový debut, ktorý označuje za splnený sen, sa však hudobne nesie v úplne inom štýle.

Že ho vydáva až v roku 2024 je prekvapením o to viac, že nie je len talentovanou speváčkou, ale aj autorkou. Ako textárka spolupracovala napríklad s Tinou, pre ktorú napísala refrény skladieb Všetko má svoj konec a Musíš mať nádej z Rytmusovho albumu Kral a otextovala aj speváčkin part v megahite Príbeh. Ako vokalistka spolupracovala nielen s Tinou, ale aj s Darou Rolins, Petrom Lipom, Pavlom Hammelom a ďalšími zvučnými menami. Vo formácii Funkiez, ktorú založili traja bývalí členovia legendárnych Made 2 Mate, je už 16 rokov neprehliadnuteľnou tvárou, hlasom i spoluautorkou piesní. Bola teda naozaj len otázka času, kedy sa odhodlá aj na sólovú kariéru.

"Neskutočne sa teším, že konečne po toľkých rokoch spievania mám vonku svoju autorskú skladbu. Je to sen. Som vďačná úplne každému, kto sa na nej a na klipe podieľal. Toto si budem pamätať do konca života," teší sa z novinky Sash.

Skladba Iba ty je prvým singlom z eponymného EP Sash. "Je o vášni medzi dvoma ľuďmi, ktorí sú šialene zamilovaní, ale ešte stále sa telesne nezblížili. A už by obaja veľmi chceli, ale jeden to stále odďaľuje. To napätie je nádherné a spaľujúce. A práve to napätie som sa snažila zachytiť v tejto skladbe," hovorí speváčka a autorka o novinke, ktorú možno štýlovo zaradiť k alternatívnemu R&B.

Pod piesňou Iba ty je ako producent a spoluautor hudby podpísaný Matej "Maxx" Mikloš, s ktorým Alexandra spolupracovala na celom sólovom EP. "So Sash sa mi pracovalo výborne. Či už v procese komponovania, nahrávania alebo pri tvorbe finálnych aranžmánov, vždy som mal pocit, že spolu tvoríme roky, hoci je to naša prvá spolupráca. Sash je mimoriadne talentovaná speváčka a skladateľka, práca s ňou je čistá radosť," hovorí Mikloš, ktorý sa postaral aj o mix a mastering zveril Miroslavovi Chyškovi.

Pesničku sprevádza vizuál z dielne Illuminate Production, producentom klipu je Peter Zajíc a o réžiu, scenár, kameru, strih a postprodukciu sa postaral Martin Miko. Sash si priala, aby vášeň medzi dvoma ľuďmi, ktorá sa v skladbe odohráva, bola zachytená v podobe tanca, preto oslovila choreografa a tanečníka Ladislava Cmoreja. Ten pripravil pôsobivú, atmosféru dotvárajúcu choreografiu a do klipu vybral tanečníkov Zuzanu Náprstkovú a Matúša Szegha. O styling sa postarala samotná Sash a o make-up a hairstyling Ľubica Krajňáková. Nakrúcalo sa v priestoroch ateliéru ELoo.

Skladba Iba ty je dostupná na všetkých digitálnych platformách. Novinky Alexandry Okálovej môžete sledovať aj na sociálnych sieťach Instagram a Facebook.

Zdroj: All About Music (Hudba.sk edit)