Americká R&B a soulová diva sa v posledných rokoch akoby vytratila a jej novšia tvorba ani zďaleka nemá taký úspech ako tomu bolo na začiatku milénia. Posledný multiplatinový singel Girl On Fire vydala v roku 2012, po ňom nasledovala séria piesní, ktoré sa hitmi nestali. Jej meno však zostáva zárukou kvality, čo potvrdzuje aj novinkou In Common.

Pieseň, ktorú Alicia Keys zverejnila zatiaľ bez vizuálu, ju ukazuje v inej polohe, než sme ju doteraz mohli počuť. Sviežim zvukom v štýle súčasného tanečného R&B pripomína úspešné skladby z minuloročného albumu Purpose Justina Biebera, nesie však aj trochu afrobeatovej exotiky, ktorá jej zamatovému hlasu veľmi pristane. O produkciu skladby sa postaral talentovaný producent a skladateľ Illangelo, ktorý sa dostal povedomia najmä vďaka dlhoročnej spolupráci s The Weeknd-om.

Singel In Common by mal byť predzvesťou očakávaného šiesteho albumu speváčky, naživo skladbu predstaví už tento víkend - 7. mája v jednej z najsledovanejších amerických televíznych šou Saturday Night Live. Okrem toho 28. mája zaspieva pred finále Ligy majstrov. Zdá sa teda, že má našliapnuté na veľký návrat na výslnie. Minulý mesiac na koncerte predstavila aj inú novinku s názvom Hallelujah, zatiaľ však nie je známe, či sa objaví na albume. Rovnako zatiaľ nepoznáme ani jeho názov a predpokladaný dátum vydania, je však celkom možné, že tohtoročné leto bude patriť Alicii Keys.


Alicia Keys, vlastným menom Alicia Augello Cook, má na konte päť štúdioviek - Songs In A Minor (2001), The Diary Of Alicia Keys (2003), As I Am (2007), The Element Of Freedom (2009) a Girl On Fire (2012), pričom všetky okrem The Element Of Freedom sa dostali na prvú priečku amerického albumového rebríčka Billboard 200. K jej najväčším hitom paria skladby Fallin', You Don't Know My Name, If I Ain't Got You, No One, Like You'll Never See Me Again či spomínaný Girl On Fire, no známe sú aj jej spolupráce ako napríklad Empire State Of Mind s raperom Jay Z, My Boo so spevákom Usherom či Gangsta Lovin' s raperkou Eve.

Speváčka získala 15 prestížnych cien Grammy z 28 nominácií, ďalej deväť Billboard Music Awards a deväť ráz ju nominovali na BRIT Award. Jej manželom je hudobný producent a raper Swizz Beatz, za ktorého sa vydala v júli 2010. Dvojica má spolu synov Egypta Daouda a Genesisa Aliho.

Text: Hudba.sk, pm + SITA (Pitchfork.com, archív)
Foto: Facebook.com/aliciakeys

Súvisiaci interpreti: Alicia Keys