Píše sa rok 1972. Po dlhých ťahaniciach dáva producent Hynek Žaličík dokopy úžasnú kapelu, ktorá existuje iba na nahratie jediného albumu. 5. júna sa v Prahe v Dejvickom štúdiu Supraphonu stretávajú Jaroslav Erno Šedivý a Vladimír Kulhánek (rytmika českej skupiny Flamengo) s Dežom Ursinym a Jaroslavom Filipom.

Vďaka perfektnej príprave Ursinyho a Filipa, ktorí už v tej dobe tvorili mimoriadne zohratý tandem, vzniká veľmi vzácny album naspievaný v angličtine. Celá spolupráca, ktorá končí 21. júna, prebieha v nesmierne priateľskej a tvorivej atmosfére. Pod textami je podpísaný vtedajší Ursinyho spolužiak z vysokej školy Juraj Lihosit. Obal platne šitý presne podľa Dežových predstáv realizuje jeho ďalší kamarát Jozef Pernecký. Vzniká tak doslova a do písmena československý projekt kombinujúci to najlepšie z pražskej a bratislavskej dobovej scény, navyše na svetovej úrovni.

Keď spätne porovnávame svetovú art-rockovú produkciu z týchto rokov, zisťujeme, že album v ničom nezaostáva. Naopak. Dá sa zaradiť medzi albumy vtedajších najväčších svetových hviezd ako Pink Floyd alebo King Krimson. Toto korunuje Lihositova angličtina, čo platni v období normalizácie spôsobovalo vážne problémy a zákazy, o to vzácnejšie a odvážnejšie tak pôsobí optikou dnešnej doby. O platni sa popísalo mnoho superlatívov a dodnes zostáva v československom dobovom kontexte neprekonanou.

Prečítajte si: 70. roky Deža Ursinyho: Svojbytný art rock, ktorý mohol konkurovať zahraničiu

vychádza reedícia albumu Provisorium Zdroj: Deadred Records

Vydanie reedície podporili fanúšikovia

Album vyšiel v dobe, kedy sa komunistický režim snažil vytlačiť rock z verejného života. Prvé vydanie z roku 1973 nebolo určené na voľný predaj, ale bolo ponúknuté iba členom Gramofónového klubu, de facto sublabelu Supraphonu. Ďalšie edície, už v bežnej distribúcii, vydal Supraphon v rokoch 1975 a 1979.

Tento rok uplynie 45 rokov od nahratia albumu a pri tejto príležitosti inicioval Ursinyho syn Jakub v spolupráci s vydavateľstvami Deadred / Starcastic a Vinyl-lab projekt, ktorý má oživiť Dežov príbeh, postarať sa o reedície jeho albumov na vinyloch a vytvoriť reprezentatívny web o tejto neprehliadnuteľnej postave československej hudby.

Náklady na takto ambiciózny projekt predstavovali veľkú výzvu. Organizátori projektu spojení v občianskom združení Provisorium sa rozhodli požiadať o pomoc s financovaním fanúšikov prostredníctvom crowdfundingovej kampane "Pomôž nám oživiť príbeh Deža Ursinyho". Záujem prekonal očakávania, namiesto pôvodnej cieľovej sumy 8000 eur sa vyzbieralo takmer 11-tisíc eur od 278 záujemcov.

Rozhovor: Kubo Ursiny: Otec by mal z mladých fanúšikov veľkú radosť

Raritný plagát aj nikdy nezverejnená fotografia

Pôvodná nahrávka bola starostlivo remastrovaná v nemeckom štúdiu Pauler Acoustics. Redizajn pôvodného obalu si vzal na starosť syn autora Samuel Pernecký. Reedícia obsahuje aj čierno-biely plagát, na druhej strane ktorého sú texty Juraja Lihosita. Tento raritný plagát z dieľne Jozefa Perneckého sa v dobe svojho vzniku "vďaka" cenzúre k fanúšikom nedostal. Súčasťou vinylu je aj pohľadnica s nikdy nepublikovanou fotografiou a s kódom na stiahnutie albumu v digitálnych formátoch MP3 či FLAC.

Vinylový album Provisorium oficiálne vyšiel 27. apríla a je možné zakúpiť ho vo všetkých dobrých obchodoch s hudobnými nosičmi v rámci Slovenska aj Českej republiky. Súbežne s prípravou vydania platne sa začali aj práce na vytvorení stránky o Dežovom živote a tvorbe dezoursiny.rocks, na ktorej zatiaľ nájdete informácie o možnosti objednania platne cez email.

Stránka sa však bude postupne napĺňať zaujímavým materiálom, ktorý súvisí s Ursinyho tvorbou a bude informovať o udalostiach, ktoré sa jeho odkazu venujú. V súčinnosti so sociálnymi sieťami bude stránka informovať aj o priebehajúcich prácach na ďalších reedíciách a jej súčasťou bude aj e-shop pre fanúšikov. Vydanie albumu Provisorium finančne podporil Fond na podporu umenia.

Vypočujte si album Provisorium na Deezeri:



Dežo Ursiny bol slovenský bigbítový a art-rockový hudobník, skladateľ, gitarista a spevák. Venoval sa aj dokumentárnej filmovej tvorbe ako režisér, dramaturg a scenárista, bol autorom námetov a filmovej hudby. Jeho hudobná kariéra je úzko spätá s básnikom a jeho dvorným textárom Ivanom Štrpkom, s ktorým spolupracoval na jedenástich štúdiových albumoch.

Bol zakladateľom a vedúcou osobnosťou hudobných skupín The Beatmen, The Soulmen, Provisorium a Burčiak. Je autorom hudby muzikálu Neberte nám princeznú. K jeho najznámejším filmovým dokumentom patria O rakovine a nádeji, Obrázky z výletu za plot blázninca a Času je málo a voda stúpa... 

Redakciu Hudba.sk za vydavateľstvo Deadred Records informovala Martina Šimoňáková.

Foto: Tomáš Písecký

Súvisiaci interpreti: Dežo Ursiny