Buďme spolu. Dve slová, ktoré pomenúvajú hlavnú myšlienku blížiacej sa Atmosféry. Festival sa bude konať na lúke neďaleko Hontianskych Nemiec už po desiatykrát a patriť jej bude, ako obvykle, prvý augustový víkend - 5. až 7. augusta 2022.


Nedávne zrušenie pandemických opatrení bolo dobrou správou nielen pre bežných ľudí, ale aj pre organizátorov hromadných podujatí. Aj keď sa festival Atmosféra minulý rok konal, bol podriadený pandemickej situácii, čo zahŕňalo maximálnu kapacitu 1000 návštevníkov, ako aj zvýšené opatrenia. 

"Minulý rok, keď som sa prechádzala po lúke a videla som, ako si ľudia užívajú Atmosféru a ako sa z nej tešia, veľmi som sa potešila aj ja. Bolo to pre mňa a aj celý tím také zažiarenie v časoch tmy, ktorú sme zažívali a nemala konca," vysvetľuje hlavná organizátorka Atmosféry, Gretka Pavlovová.

Tento rok sú vyhliadky ešte pozitívnejšie, preto sa Atmosféra bude po dvoch rokoch konať v štandardnom rozsahu s kapacitou 3000 ľudí vrátane organizátorov a dodávateľov. "Minulý rok sa nám podaril rekord - po zverejnení informácie, že Atmosféra bude, sa predali vstupenky za neuveriteľných osem hodín. Veríme preto, že sa tento rok ujdú každému. Navyše, sme radi, že uvoľnenie opatrení vyšlo práve na 10. výročie a budeme ho môcť osláviť bez zásadných obmedzení," dopĺňa Pavlovová.

Symbolom desiatej Atmosféry je objatie

Vizuál tohto ročníka festivalu pripravila ilustrátorka Tina Minor. "S Tinou už spolupracujeme veľmi dlho. Veľmi sa mi na jej tvorbe páči to, že dokáže vizuálne zhmotniť Atmosféru. V tohtoročnom vizuále možno vnímať partnerské objatie, osobnú blízkosť, o ktorú sme boli posledné roky ukrátení, ale aj motív zraniteľnosti. Práve posledné mesiace si uvedomujeme, že pocit bezpečia a pohody nie je samozrejmý. A keď ho máme, treba zaň byť vďačný," vysvetľuje organizátorka. 

Festival Atmosféra 2022 Zdroj: Tina Minor
Desiata Atmosféra so sebou prinesie už štandardne rôznorodý program, pričom ten hudobný predstaví primárne slovenskú a českú hudobnú scénu. Návštevníci sa môžu tešiť aj na mnohé väčšie zoskupenia, ktoré v uvedených zostavách koncertujú len ojedinele. "Do Hontianskych Nemiec prídu úplne nové kapely, ale aj tie, ktoré na Atmosfére vystupovali alebo si ju bez nich jednoducho nevieme predstaviť. Hudobný program bude prebiehať v súhre so sprievodným programom. Návštevníci sa môžu tešiť na diskusie, literárny program a čítačky, divadelné predstavenie a výstavy."

Okrem toho si návštevníci budú môcť kúpiť výrobky v handmade zóne a dať si kvalitné jedlo a pitie. Neoddeliteľnou súčasťou Atmosféry je aj detský program. "Na Atmosféru pravidelne prichádzajú aj rodiny s deťmi, takže dávame dôraz aj na prípravu interaktívneho detského programu," dodáva Gretka Pavlovová.

Program prinesie aj reflexiu súčasného diania

Atmosféra pravidelne do svojho programu zaraďuje program, ktorý reflektuje súčasné dianie, prípadne do programu zapája diskusiu o dôležitých spoločenských témach. "Ruská vojenská invázia na Ukrajinu nás nenechala ľahostajnými. Pripravovaný program bude v sebe jasne zrkadliť súčasnú situáciu - či už v oblasti literatúry, diskusií alebo v hudbe."

Desiaty ročník festivalu Atmosféra sa bude konať na lúke v objatí vinohradov neďaleko Hontianskych Nemiec od 5. do 7. augusta 2022. Všetky podrobnosti o festivale a vstupenkách nájdete na oficiálnej stránke festivalatmosfera.sk.

Program budú organizátori predstavovať postupne na webovej stránke a na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Eva Fačková. Správu sme upravili.